AKTUÁLIS
#tél
#felkészülés
#utak
A kisvárdai üzemmérnökség is felkészült a télre
Mint megírtuk, téli üzemmódra vált a megye útjain a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Országosan mintegy 32 ezer, megyénkben 2 265 kilométeren, amiből a kisvárdai üzemmérnökség 425 kilométernyi útszakaszért felel.

Információink szerint a kisvárdai üzemmérnökség átlagos téli időjárásnál nyolc darab kombinált sószóró- és egy rakodó géppel veszi fel a harcot a téli időjárás okozta közlekedési akadályokkal - természetesen a hozzá tartozó személyzettel együtt, ami jelenleg mintegy 50 fő. Amennyiben komolyabb hóhelyzet adódik, további gépeket tudnak bevonni az úthálózat járhatóságának biztosítása érdekében.

Minden év november 10. napjától téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ez az idei évben sincs másként – fogalmazott a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója. Csapó László az országos adatokról szólva elmondta, hogy 19 megyei igazgatóság 93 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek.

A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli ideiglenes kátyúzás. A következő hónapokban több mint 4.100-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán és koordinációján.


Megyénk közútjain ebben az időszakban a hét mérnökségen 259 ember dolgozik váltott műszakban. A gépparkról elmondta az igazgató, hogy 56 darab nehéz gépjármű, mérnökségenként egy rakodógép áll készenlétben. A mintegy 2 300 kilométernyi útszakaszon, amennyiben szükséges, 10 darab hómaró vethető be – országos viszonylatban a legtöbb. Csapó a jég és csúszásmentesítő anyagok betárolásáról szólva elmondta, hogy sóból a kezdőkészlet mintegy 8 300 tonna, Kalcium-kloridból 21 tonnát raktároztak indulásként, de ezen kívül van még készleten 475 tonna érdesítő anyag is. A megyei igazgatósághoz tartozó úthálózaton 17 kilométeren már telepítettek hófogó rácsokat, ami kiegészül mintegy 20 kilométeres hófogó erdősávval is.


A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is az egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mivel megyénkben közel 2 300 kilométernyi úton kell biztosítani a járhatóságot, a munkálatokat ezért nem egyszerre, hanem az előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a szakemberek – mutatott rá Csapó. A sorrendről elmondta, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Folyamatos havazás vagy hófúvás esetén pedig szükség esetén többször is visszatérnek egy-egy útszakaszra – emelte ki.


A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négy évszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktáv hossza is érdemben csökkenthető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem váltanak téli gumira, ami téliesebb útviszonyok mellett jelentősen növelheti a balesetek kockázatát. Továbbá a közlekedőknek érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre. Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserközpontjai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek a 06-1-366-2400-ás telefonszámon.

Megújult honlap

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a téli üzemeltetési időszak kezdetétől indítja el teljes egészében megújított weboldalát is. Az új www.kozut.hu gyorsabb és még inkább felhasználóbarát lesz, reszponzív felülettel rendelkezik majd, így asztali számítógépen, mobiltelefonon és tableten is ugyanolyan formában érhető el. Fontos újdonságként a társaság megújítja ügyfélszolgálati bejelentő felületét, a közlekedők az országos közúti hálózattal kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket már új formában jelezhetik a következő napokban.


- FrissMédia -