AKTUÁLIS
A kisvárdai iskolák is felkészültek az érettségire
Az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban már április 19-én, a középiskolák 9-12. évfolyamain viszont csak május 10-én indul újra a jelenléti oktatás - jelentette be a miniszterelnök pénteken. Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek.

Kisvárdán a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium intézményvezetője, Bíró Gábor elmondta, hogy az intézménynek alapvetően most nincs tennivalója, nem okozott meglepetést a kormány döntése. Az érettségivel kapcsolatban a ma napvilágot látott információ, ami szerint ebben az évben sem lesz szóbeli érettségi - új információ. Eddig a diákokat szóbeli és írásbeli számonkérésre is felkészítették. Az intézményvezető elmondta, hogy a döntésnek megfelelően módosítanak a stratégián, és az írásbeli felkészítésre összpontosítanak. Ez senkinek nem okoz megoldhatatlan feladatot - tette hozzá Bíró Gábor.

Az intézményvezető úgy ítéli meg, hogy a végzősök esetében szerencsésebb is a május 10-i kezdés, hisz' ez a két hét számottevő javulást a teljesítményben nem eredményez, viszont veszélyeztethetné az érettségizőket, ha pont ebben a két hétben fertőződnének esetleg meg. Másik pozitívuma annak, hogy később nyitnak ki fizikailag az iskolák, hogy az érettségi időszakában így csak a vizsgázók lesznek az intézményben, így még biztonságosabb körülményeket tudnak teremteni.

Korponai Zsófia végzős diákként készül az érettségire. A besis diák úgy fogalmazott, hogy a pandémia kapcsán bevezetett intézkedések leginkább a motivációjában okoztak változást. Elmondta, hogy kihívás számára, hogy egy monitor előtt készül az érettségire, hiányoznak neki a személyes élmények, kapcsolatok. Hozzátette, hogy a tanáraik mindent megtettek, hogy csökkentsék a személyes kapcsolatból fakadó hátrányt, ez ,,sokat segít a felkészülésben".

Zsófi elmondta még, hogy a mai bejelentés, hogy nem lesz szóbeli érettségi, vegyes érzéseket keltett benne. Összességében úgy ítéli meg, hogy könnyebbség, ugyanakkor a szóbelin lett volna lehetőség javítani, egy kis pluszt hozzátenni a számonkéréshez.