SPORT
#Eskrima
#sport
#önvédelem
#harcművészet
A kisvárdai eskrimások - videó, fotók
2020. január 11-én került megrendezésre a "Budapest Késharc Kupa 2020" elnevezésű nyílt bajnokságot, melyen az Eskrima kisvárdai csapata is képviseltette magát két fővel, és egyből két bronzéremmel tértek haza.

Az Eskrima-t, a Fülöp-szigetekről származó önvédelmi rendszert a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének tartják az egész világon, hiszen az egyetlen, melyet hazájában még manapság is használnak utcai harcokban, és párhuzamosan tanítja a pusztakezes technikák mellett, az eszközös önvédelmet is. Amellett, hogy a Dél-kelet ázsiai kommandósok kiképzési anyagában szerepel, testi képességektől függetlenül felkészít bárkit arra, hogy veszélyhelyzetben megvédje magát és szeretteit. Hazánkban 2005 óta, míg Kisvárdán 2018 óta űzik ezt a sportot hivatalos keretek közt.


A kisvárdai Szivák Virág véres póló késharcban bizonyult a harmadig legjobbnak. A versenyszám során a küzdelem, az éleken színanyaggal bekent gyakorlókéssel, fekete vagy fehér hosszú ujjú pólóban, fekete vagy fehér hosszú nadrágban, fejvédőben történik.

Ács Zoltán Wekaf késharcban nyújtott teljesítménye szintén a dobogó harmadik fokára volt elegendő. Ebben az küzdelemben szivacs késsel, első érintésig tartóan folyik a harc, és a fejre is lehet támadni, természetesen fejvédő itt is kötelező.

Ezen a bajnokságon minden a késharcról szólt, a versenyzők többféle szabályrendszerben is kipróbálhatták magukat, egyéni küzdelmekben, de a versenyszámok között volt csapatverseny is. Ilyen versenyt hazánkban először rendeztek, de nagyszerű fogadtatásra talált, mind a versenyzők, mind a közönség részéről, hiszen igazán látványos, pörgős küzdelmeket láthattak az érdeklődők egész nap – mondta stábunknak Ács Zoltán, a kisvárdai csapat instruktora.

A verseny egyik érdekessége az volt, hogy bárki nevezhetett, de nem volt külön női és férfi kategória, a versenyzők egyenesági kieséses rendszerben küzdöttek, ahol a párosítást sorsolás útján állították össze.