SPORT
​A Kisvárda legyőzte az Újpestet!
Volt kiállítás, drámai hosszabbítás, s kemény küzdelem.

A bajnokság elején újpesti haverjaim kikacagtak, mikor mondtam nekik a csapat teljesítményét látva, hogy ennek kiesés is lehet a vége. S most pedig a meccs előtt valóban a Kisvárda tűnt esélyesebbnek, a jobbat érdemlő lila szurkolók pedig a szívgyógyszerük után kapkodhattak.

Az izgalom azonban a meccs első negyedórája után vélhetően elmúlt, mert sok minden nem történt. A Kisvárda próbálkozott, de az újpesti játékosoknak a Fradi-meccs után vélhetően valaki szólhatott, hogy vége a karanténnak, mert küzdöttek, mint malacok a jégen.

Aztán a 19. percben a kisvárdai brazil Viana megvillant. Elszáguldott a jobb szélen, majd a védője szorításában éles szögből kapura lőtt, de az újpesti hálóőr szögletre tolta a labdát.


Közben a Várkerti Vitézek szurkolását hallgattam, még félig-meddig szétültetve is remek hangulatot varázsolnak. Néhány szép pillanat volt a meccsen is, de azért nem kellett egy nézőnek sem nadrágot cserélnie.

Minden félidő felénél megpihennek a csapatok egészségügyi okokból.


Valamit ihattak a játékosok, mert hihetetlenül begyorsult a meccs.
Valószínűleg ásványvizet, de tuti a legjobb fajtából a legjobb hőfokon, mert olybá tűnt, előtte csak lézengtek a pályán. Aztán a Kisvárda remekül kezdett focizni, három helyzetet is kidolgoztak. Először a kétszázadik bajnoki meccsét játszó Gosztonyi az ötös sarkáról a kapusba lőtte a labdát. A szöglet után a kipattanót 18 méterről ugyanő ráemelte, ez gyönyörű mozdulat volt, de az újpesti kapus megint védett.
Ezután egy pontosan előre ívelt labdát Cukalasz (Tsoukalas) hat méterről rosszul fejelt el, ez is bemehetett volna.


Megélénkült a meccs, a Kisvárdának köszönhetően. Erre majdnem az Újpest rúgott gólt. A kisvárdai tizenhatos vonalánál nem tudtak tisztázni a védők, az egyik újpesti fejjel megtolta a labdát, s Novothny jó 15 méterről rálőtte. Nem is ez volt igazán helyzet, hanem ami utána jött. A kapusról kipattanó labdát Rácz a kapu jobb oldala felé rúgta, már páran bent látták, de kapufa lett, s onnan kifelé pattant.

Az ellentámadásnál Gosztonyi némi labdavezetés után messziről a kapusba rúgta, passzolni kellett volna.

Az újpesti helyzet megfogta a Kisvárdát, így a szünetig már nem történt érdemleges. Maradt a félidőben a 0-0.


A második félidő előbb kezdődött pár perccel. Direkt megnéztem a pontosido.com-on, mert annyi meccset látok, hogy alapesetben takkra megérzem, mikorra kell végezni a mosdóban, s gyanúsnak tűnt, hogy szusszanásnyit elkéstem. De a játékosok nyilván türelmetlenül várták már a folytatást, mint tüzes paripák a vágtát, és bíró legyen a talpán, aki ilyenkor ácsorog még a semmiért.

Ehhez képest az elején döcögött a játék. Aztán az 54. percben a csereként beállt újpesti Calcant kiállította a játékvezető.
A félpályánál egy ártalmatlannak induló párharcban a nyakánál fogva lerántott egy kisvárdait, miután előtte modern focistához illően ütötték-vágták egymást. Miután nem szeretem együtt nézni az utcai harcot és a focit, ezt meg is érthetem, bár kíváncsi leszek majd az érdekeltek véleményére.


A Kisvárda gyorsan cserélt, bejött Tischler Patrik és Sassá, nyilván, hogy az új támadók ízekre szedjék az emberhátrányban lévő Újpestet.
Pillanatokon belül már vezetett is a Kisvárda, bár pont nem ők voltak a szereplői az akciónak.
Viana levette a labdát a 16-os sarkánál, picit igazgatta, majd középre ívelt, s a berobbanó Bumba a kapu jobb sarkába lőtt.
Kisvárda -Újpest 1-0.


A 74. percben a másik oldalról érkezett a kisvárdai Viana beadása, két védő és két támadó várt rá, pattogott a labda ide-oda, majd a kapus kezében megnyugodott. Utána Lucas lőtt messziről az újpesti kapu fölé.

A pesti csapat ezután jutott el először a kisvárdai kapu elé, Novothny lövése azonban lepattant a védőkről. Sassá ugrott ki a vége fele nyakán egy védővel, gyönyörű visszahúzós cselt csinált, de elkaszálta az újpesti védő. A 16-os vonala előtt egy hangyányival végezhetett el szabadrúgást a Várda. Protic tekerte a jobb sarok felé, de a kapus védett.

A Kisvárda lélekben megnyugodott, a Diósgyőr ellen anno láthattuk, hogy ez hova vezethet. Ráadásul hat perc hosszabbítás következett. Úgyhogy az Újpest mindent egy lapra tett fel.

A 93. percben óriási tűzijátékot láthattunk a kisvárdai kapu előtt. Perosevics lövését védte Dombó, az ismétlést is hárította, a harmadik az egyik védőről pattant ki. Már mindenki előrejött az Újpestből, próbálták begyötörni az egyenlítő gólt.

Ehelyett a 96. percben elvesztették a labdát, s mindenki elöl volt, a kapus is a felezővonal körül. A csereként beállt kisvárdai Obradovic teljesen egyedül volt az újpesti térfél közepén, lesről nem lehetett szó. Egyedül vezette a kapura, közben visszaért ugyan az újpesti hálóőr, de így is óriási egy-egy elleni helyzet volt. Simán mellérúgta, de ez már nem számított, hisz az idő letelt, maradt a kisvárdai győzelem:

Kisvárda-Újpest 1-0.