KÖZÉRDEKŰ
Agrár
A jövő héten indulhat a magyar sikernövény betakarítása
Amennyiben az időjárás is engedi, jövő héten megkezdődhet a csemegekukorica betakarítása, amelyből Magyarországon átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen évente 500-600 ezer tonnát termesztenek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A közlemény szerint a növények a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak, így várhatóan a minőség is jó lesz. A július eleji viharok a szabolcs-szatmár-beregi termőterületeken okoztak károkat, ezek felmérése még folyamatban van.

Kiemelték: Magyarország a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelője között van, a termőterülettel az első helyen áll Európában. A termőterület több mint 70 százaléka öntözött, ennek is köszönhető a nagy termésmennyiség.

A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle az országban. A legjelentősebb termőtájak közül kiemelkedik Hajdú-Bihar megye 14 ezer hektárral, de jelentős, mintegy 3-4 ezer tonnát kitevő termőterületek vannak még Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Az ország európai viszonylatban a legjelentősebb exportőrnek is számít. A belföldön előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka exportra kerül. Konzerv csemegekukoricából több mint 200 ezer tonna, 60 milliárd forint értékű volt a kivitel, ami fagyasztott áruból 72 ezer tonnát, 16,6 milliárd forint értéket tett ki. A legnagyobb piacok Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok.

A termesztett mennyiség kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is.

A magyar csemegekukorica-fogyasztás évente mindössze évi 1-1,5 kilogramm feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként, ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, ugyanakkor arról nem állnak rendelkezésre pontos adatok - közölte a NAK.

- MTI -