INTERJÚ
A jót még jobbá tenni – interjú Kisvárda rendőrkapitányával
1990-ben, a rendszerváltást követően országunk gazdasági szerkezete is átalakult, így a bányamérnökként végzett agilis fiatalember bánya nélkül maradt. Balogh Barnabás élete gyökeres fordulatot vett. Rendőr lett és az évek során megmászta a ranglétrát, kitartó munkája megyénk rendőrségénél a csúcsvezetők közé juttatta. 2019 januárjától megbízott, majd egy évre rá már kinevezett rendőrkapitányként szolgálja 60 ezer ember biztonságát.

Dr. Balogh Barnabás nem rendőrnek készült, nem ez volt a gyermekkori álma. Családi indíttatás sem vezérelte ilyen irányba. A gimnázium után a Miskolci Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karán végzett. Ezt követően a Veszprémi Szénbányáknál dolgozott mérnökként. Egy évvel a rendszerváltás után hazánk gazdasága is átalakult, a bányamérnökként végzett fiatalember „bánya nélkül” maradt. 1990-ben a családi kötelék hatására visszatért megyénkbe. Hamar felismerte, hogy eredeti szakmájában nem sok a lehetőség – gyakorlatilag semmi -, így 1990-ben kopogtatott a rendőrség ajtaján. Ekkortól került állományba a nyíregyházi rendőrkapitányságon, ahol egyből bűnügyi szolgálattal, nyomozóként kezdte pályafutását.

Az azóta eltelt 30 év alatt - kisebb megszakítással - többnyire bűnügyi szakterületen tevékenykedett egészen 2019 januárjáig, amikor is megbízott parancsnoka lett a kisvárdai kapitányságnak. A hivatásával együtt a párját is 1990-ben találta meg. Felesége egy nyíregyházi iskola igazgatója, két felnőtt gyermekük van, akik már önálló életet élnek. Szeret horgászni, bár mostanában kevés az ideje rá. Kedvenc időtöltése a barkácsolás. Fittségét teniszezéssel tartja fent, ami egyben társasági élete színtere is. Szívesen hallgatja a Republic dalait. Kisvárda főrendőrével, dr. Balogh Barnabással beszélgettünk.

FrissMédia: Milyen utat járt be az elmúlt 30 évben?

Dr. Balogh Barnabás rendőr ezredes: Az évek során folyamatosan képeztem magam és fokozatosan haladtam előre a ranglétrán. 1994-ben végeztem a rendőrtiszti főiskola bűnügyi szakán, majd 1999-ben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogi diplomát szereztem. Az eddigi pályafutásom során talán az utolsó három állomást érdemes kiemelni. 2001-ben kerültem a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályára, ahol az életvédelmi alosztály vezetője voltam. 2005-ben a tiszavasvári rendőrkapitányság vezetője lettem. 2011-től egész 2018 december végéig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságán bűnügyi főkapitány-helyettes voltam. 2019 január elejétől megbízott, majd 2020 januárjától kinevezett kapitányként vezetem a kisvárdai rendőrkapitányságot.

F.M.: Mennyire más ez a beosztás?

B.B.: Mindegyik más, nem nagyon érdemes őket összehasonlítani. Mások a feladatok, a közeg. Bár nem új abból a szempontból, hogy Tiszavasváriban hat évig vezettem az ottani kapitányságot.

F.M.: Hogy telt az elmúlt egy év Kisvárdán? Hogy ment a beilleszkedés?

B.B.: A beilleszkedéssel nem volt gond, ez annak is köszönhető, hogy a korábbi beosztásomból adódóan rendszeresen tartottam a kapcsolatot a térség rendőreivel, több település- és intézmény vezetőivel. A másik előny, hogy ismertem a térség problémáit, bűnügyi helyzetét. Tisztában voltam vele, hogy hova jövök. Ismertem a korábbi vezetőket, jó munkakapcsolatunk volt és fontos kiemelni, hogy a kisvárdai kapitányságon nagyon jó műhelymunka folyt, jó szakmai háttérrel vettem át a kapitányságot. Gyakorlatilag a megkezdett úton kellett, kell tovább menni. Az elmúlt egy év alatt jobban megismertem a kapitányság életét, az itt dolgozókat.

F.M.: Mennyien teljesítenek szolgálatot, hány település tartozik Kisvárdához?

B.B.: A kisvárdai kapitányság illetékességi területe megegyezik a járással, azaz 23 település tartozik hozzánk, közel 60 ezer állandó lakossal. A feladatokat 108 hivatásos rendőr, és 21 polgári alkalmazott látja el.

F.M.: Hogyan telik a kapitány napja?

B.B.: A családommal Nyíregyházán lakunk, így onnan járok a szolgálati helyemre, Kisvárdára. Normál időjárási és útviszonyok mellett az út 45 perc, ami alkalmat ad arra, hogy rendezzem a gondolataimat és felkészüljek a napi feladatokra. Vannak kötelező napi és határidős feladatok, de sok esetben az élet felülírja a megtervezett programokat. Szükséges a rugalmasság, az elmúlt harminc év megtanított arra is, hogyan kezeljem a váratlan eseményeket. A szolgálati idő végén a hazaút alkalmat ad arra, hogy összegezzem a nap történéseit, így a napi utazás nem haszontalan időtöltés. Az este többnyire már a pihenésé és a kikapcsolódásé, de sokszor van még feladat, amit haza viszek magammal.

F.M.: Kisvárda és térsége a statisztikai adatok szerint biztonságos, nincsenek kirívó bűnügyi esetek. Ugyan ez érvényes a baleseti statisztikákra is. Ennyire jól dolgoznak a rendőrök?

B.B.: Könnyű lenne ezt mondani, de ettől ez sokkal összetettebb. Amikor a bűnügyi szakterületen dolgoztam, sok emberölési ügy felderítése adott feladatot. 2000 környékén megyénkben mintegy 20 ezer bűncselekmény történt egy év alatt. Ez a szám évről évre csökken, 2019-re 9 ezer alá esett az ismerté vált bűncselekmények száma.

Érdekes módon amikor megyénket nagyon sok bűncselekmény terhelte, a kisvárdai körzetre nem ez volt a jellemző. Az ezredforduló környékén összesen két életellenes eset történt ebben a körzetben, míg más kapitányság területén évente több emberölés is volt.

F.M.: Minek köszönhető ez?

B.B.: Talán más az itt élő emberek habitusa, mentalitása máshogy dolgozzák fel a problémákat, konfliktushelyzeteket.

F.M.: Mi a helyzet a közlekedési balesetekkel?

B.B.: A balesetek száma mind országosan, mind megyénkben csökkenő tendenciát mutat. Sajnos a halálos kimenetelű közlekedés balesetek helyzete az utóbbi időben már nem ennyire jó. A kisvárdai kapitányság körzete abban a szerencsés helyzetben van, hogy a balesetek száma 2019-ben is tovább csökkent, bár a balesetben megsérültek száma - egy Papon történt baleset miatt - minimálisan növekedett. Papon egy kanyarból kisodródó gépkocsi az árokban dolgozó munkások közé csapódva hét embert sodort el. Halálos baleset tavaly a kisvárdai kapitányság területén az azt megelőző évvel azonosan kettő volt.

Összességében az mondható, hogy a bűnügyi adatok, baleseti statisztikák egy élhető, biztonságos térség képét mutatják. Nincsenek súlyos, kirívó bűncselekmények, melyek a lakosság biztonságérzetét negatívan befolyásolnák. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy ez így maradjon, illetve hogy a lakosságnak számukra is elfogadható közbiztonságot szolgáltassunk.

F.M.: A kapitányság speciális helyzetben van, hiszen a rétközi város két nemzeti bajnokság első osztályában szereplő csapatnak ad otthont. Foci, kézilabda. Milyen feladatokat ró a kapitányságra egy-egy mérkőzés?

B.B.: Rendőri szempontból valóban plusz feladatot ad a kapitányság munkatársainak. Fontos kiemelni, hogy a sportrendezvények belső biztosítása a klubok feladata, a rendőrség kizárólag a külső biztosításban vesz részt. Minden mérkőzésre készülünk a készenléti rendőrség közreműködésével. Vannak nagyobb kockázatú mérkőzések, ahol jelentősebb a jelenlétünk. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezt a feladatot is jól oldottuk meg, hisz egyetlen egy esetben kellett beavatkoznunk kisebb rendbontás miatt. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a plusz feladatok sohasem veszélyeztetik az egyéb alapfeladatainkat. Azon túl, hogy a sportesemények külső biztosítását ellátjuk, nem szabad megfeledkezni a nagyszabású kulturális és zenei eseményekről, rendezvényekről sem, ahol a polgárőrséggel közösen látjuk el a biztosítási feladatokat.

F.M.: Milyennek ismerte meg Kisvárdát, az itt élő embereket?

B.B.: A város jelentős fejlődésen ment keresztül, közterei, épületei megújultak, megszépültek. Az úthálózat jelentős mértékben fejlődött. A megépült körforgalmaknak köszönhetően a közlekedés biztonságosabbá vált. Úgy látom, hogy a meglévő vállalkozások bővülnek, fejlődnek, több embert foglalkoztatnak. Ezek az eredmények nyilvánvalóan a közbiztonságban is megmutatkoznak. Úgy gondolom, hogy Kisvárda és térsége az átlagtól jobb helyzetben van. Ami pedig az itt élő embereket illet, azt gondolom, hogy mint a szabolcsi emberek: barátságosak, segítőkészek, befogadók.

F.M.: A kisvárdai kapitányság vezetőjeként mi a legfontosabb célja?

B.B.: Az elmúlt egy év igazolta, hogy jó műhelymunka folyt Kisvárdán, ennek eredményeként nem volt szükséges jelentős változtatásokra. Nyilvánvaló, hogy ahány vezető, annyi módszer - egy levest többféleképp el lehet készíteni, ki így, ki úgy éri el a kívánt eredményt -. A végeredmény számít.

Azt szeretném, hogy az itt élő emberek biztonságban érezzék magukat, bízzanak a rendőrökben és tőlünk megfelelő szolgáltatást kapjanak - itt a szolgáltatáson van a hangsúly. A szolgáltatást együttműködve kell elérni, olyan szinten, hogy minél kevesebb legyen a negatív visszajelzés. A térség közbiztonságáért elsősorban a rendőrség felel és az állampolgárok is tőlünk várják ezt el. Viszont úgy gondolom, hogy pusztán a rendőrségtől elvárni ezt nem lehet. Együttműködésre van szükség az állampolgárokkal, a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal és azokkal a partnerekkel, akik az ügy érdekében tudnak és akarnak is tenni. Össze kell fogunk, össze kell hangolnunk a munkánkat. Nyilván ami egyedül nem, vagy nehezen menne, összefogással könnyebben megvalósítható. Persze mindenki csinálja a saját feladatát most is, de ezt össze kell hangolni. Mert ha nem, akkor úgy járunk, mint a szimfonikusok karnagy nélkül.

- FrissMédia -