AKTUÁLIS
A játék összeköt - új játszótér Nyíregyházán
„Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt”. Az országos program mottója hűen tükrözi, hogy az így létrehozott speciális terek a közösen megélt, önfeledt pillanatokat biztosítják ép és fogyatékossággal élő gyermekek számára. Ma Nyíregyházán a 16. ilyen játszóteret adták át. A megyeszékhelynek ez a 102. játszótere.

A kezdeményezés fontosságát mutatja, hogy mintegy 14 ezer, 14 év alatti fogyatékossággal élő gyermek él az országban, közülük több mint 4600 Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban. A program keretében a gazdagon felszerelt, mesék világát idéző játszóterek révén 2021 végére már közel tízezer gyermeket ismertet meg az önfeledt játékkal, szórakozással a Szerencsejáték Zrt.

A támogatás részeként Magyarországon egyedülálló, befogadó, mindenki számára használható játszóterek épülnek, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek az együtt játszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké.

A Szerencsejáték Zrt. támogatásával megépült 16. játszótér Nyíregyháza lakóövezeti környezetében, a Kossuth utca és Sarkantyú utca sarkán, közvetlenül a Krúdy Gyula Gimnázium mögött található. Akár gyalog, akár autóval is könnyedén megközelíthető, ugyanis biztosított az akadálymentes parkolás és a hozzá kapcsolódó járda.

A játszótér tematikája a magyar mesékre épül. Megjelennek bizonyos népmesei elemek, illetve Süsüt és a Mézga családot idéző játékok is.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesületén belül működő Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpont (ETIKK) a Szerencsejáték Zrt. felkérésére szakértelmével a projektben folyamatosan részt vesz, az egyetemes tervezési és akadálymentesítési feladatokat segíti. Az egyetemesen tervezett játszóterek befogadó, inkluzív, mindenki számára tervezett játszóterekként nem pusztán akadálymentesítési megoldásokat kereső, hanem proaktív gondolkodásmódot feltételező tervezéssel létrehozott projektek is. A játszótéren olyan, az együtt játszás lehetőségét biztosító játékok vannak, melyek nem feltétlenül speciális kialakításúak, de hozzáférhető játékélményt biztosítanak, megfelelő eszközkiképzéssel, burkolattal, megközelítési felülettel, akadálymentes közlekedési pontok biztosításával.

- FrissMédia -