NAGYVILÁG
Belföld
#koronavírus-járvány
#Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
#kórház
#Kisvárda
A járványgörbe szerint akár fel is lélegezhetnénk, de azért még sok a kérdőjel
​Különös folyamatok fedezhetők fel, ha az elmúlt 15 nap járványadatait vetjük össze négy megyére vonatkozóan. 11-e óta gyakorlatilag „laposodig” a járványgörbe, miközben az országos esetszám drasztikusan emelkedik.

Magyarországon a vasárnapi adatok szerint 140 961 igazolt Covid-19 beteget tartanak nyilván. Budapestet és Pest megyét nem számítva a járvány Hajdú, Borsod, Szabolcs és Győr-Moson megyét érinti fokozottan. Ezekben a megyékben a járvány második hullámában drasztikusan megemelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A mai adat szerint a négy megyében összesen 30 824 Covid-beteget tartanak nyilván, ami az országos adat közel 22 százaléka.

"A legfontosabb, hogy ellaposítsuk a járványgörbét – éppen azért, hogy az egészségügyi rendszer terhelését csökkentsük. Ezért voltak rendkívül fontosak a bevezetett szigorú szabályozások" – mondta Bedros J. Róbert, a miniszterelnök főtanácsadója, a Szent Imre Kórház főigazgatója.

SARS-CoV-2 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Infogram


Grafikonon ábrázolva négy megye 15 napi igazolt fertőzöttek számadatait, különös folyamat figyelhető meg, hiszen november 11-e óta Borsod-, Hajdú-, és Szabolcs megye járványgörbéjének drasztikus emelkedése megállt. Azaz a hivatalos adatok szerint a három megyében, a megbetegedések számát mutató görbe laposodott az elmúlt napokban, méghozzá egyszerre, miközben Győr-Moson megyében továbbra is drasztikus az emelkedés.

Az is megfigyelhető, hogy november 6-ig a vizsgált négy megye adatainak dinamikája közel azonos ívet írt le, majd ezt követően a Győr-Moson megyei adatok változatlanul heves terjedésről árulkodtak, miközben Hajdú-, Szabolcs-, és Borsod megye napi új igazolt fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat.

4238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 140 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 beteg, így az meghaltak száma 3097 főre emelkedett, 31 599-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 106 265. 7013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 569-en vannak lélegeztetőgépen.

Azért, hogy Magyarországon egyetlen beteg se maradjon ellátatlanul, akinek kórházi kezelésre van szüksége, fontos volt bővíteni a férőhelyek számát, így megyénkben is valamennyi fekvőbeteg-ellátó intézmény november 9-étől köteles fogadni covidos betegeket - áll a kormányzati vírusoldalon. Országosan 77 intézményben ápolnak Covid-betegeket.

Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház is belépett ebbe a körbe.