NAGYVILÁG
Belföld
A honvédelmi miniszter Kemecsén emlékezik a márciusi ifjakra
A fiatal szabolcsi városban október 6-án az aradi vértanúkra emlékezve Áder János köztársasági elnök koszorúzott. Alig öt hónap elteltével hazánk honvédelmi minisztere, dr. Benkő Tibor mond ünnepi beszédet a márciusi ifjak emlékére Kemecsén a kegyeleti parkban.

Kemecsén ma 15 órától kezdődtek a megemlékezések, ahol Smid Józsefné alpolgármester köszöntőjét követően megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

Az emlékművet Kossuth Lajos születésének 100. évfordulójára, 1902. szeptember 19-én avatták fel. A szobrot Kiss György tervei alapján Gerenday Béla készítette. A 80 centiméter magas bronzszobor egy körülbelül 3 méteres talapzaton kapott helyet. 2003-ban felvésték az 1848-as hősök neveit is a talapzat három oldalára. 2003. március 15-én így újraavatták a szobrot.

A koszorúzást követően emlékséta keretében a résztvevők átmentek a mintegy 2 kilométerre lévő kegyeleti parkba, ahol a település polgármestere, Lipők Sándor mond ünnepi beszédet, majd körülbelül fél ötkor Benkő Tibor, honvédelmi miniszter mondja el ünnepi gondolatait.

Ezt követően Répásy Mihály honvéd tábornok és az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kemecsei hőseinek tiszteletére készült obeliszk talapzatán helyezik el a kegyelet virágait.

Az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban Répásy kitűnt bátorságával és a hadvezetésben megnyilvánult páratlan képességeivel. A hadműveleteket tábornoki rangban fejezte be. 1849-ben, a kolerajárvány következményeként július 30-án Szegeden elhunyt. Temetésén, amin több ezren voltak, Kossuth Lajos is jelen volt.

Répásy Mihálynak szülőhelye Kemecse, így hamvait oda szállították és 2006. március 14-én megfelelő katonai és polgári szertartás mellett helyezték végső nyugvóhelyére.

Az ünnepségsorozaton részt vesz dr. Seszták Miklós (Fidesz-KDNP), kormánybiztos is, a térség országgyűlési képviselője.

- FrissMédia -