Tudomány és Technika
A gyerekek tömegével terjeszthetik a vírust
A kutatók szerint eddig alulbecsülték a gyerekek szerepét a fertőzés továbbadásában, ezért sokkal szigorúbb intézkedésekre lenne szükség az óvodákban és iskolákban.

Az új típusú koronavírus terjedésének egy eddig kevéssé kutatott területét vizsgálták meg a Bécsi Egyetem mikrobiológusai. Tavaly novemberben iskolás gyerekektől vettek mintákat, a PCR-tesztek eredményeiből pedig arra jutottak, hogy a kiskorúak kiemelt szerepet játszhatnak a fertőzés terjesztésében. Ennek az az oka, hogy a gyerekek sokkal nagyobb arányban tünetmentesek, mint a felnőttek. Ezért őket kevésbé tesztelik - ami szerintük nagy hiba.

Egy német vizsgálat is hasonló eredményre jutott a gyerekek tesztelésénél: a kutatók hatszor magasabb fertőzöttségi arányt azonosítottak köztük, mint azt korábban feltételezték. A koronavírusos gyerekeknek legalább a fele volt tünetmentes. A tudósok már vizsgálják, hogy ennek mi lehet az oka. A T-sejtekre gyanakodnak, ezek a sejtek védik a szervezetünket, az a feladatuk, hogy elpusztítsák a megfertőzött sejteket.

"Ezek az új T-sejtek képesek másképp reagálni az új kórokozókra. A gyerekek szervezetében folyamatosan újratermelődnek, egy egész arzenálnyi áll a rendelkezésükre. A felnőttek ugyanakkor fokozatosan veszítik az új sejtek előállításának képességét" - mondta Donna Faber kutató a DW-nek.

- FrissMédia -