KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#gabonatárolók
#kapacitás
#Agrárminisztérium
A gabonatárolók fele várja üresen a nyári aratást
A felmérések alapján a hazai termelői gabonatárolói kapacitás felében lehet termény. Ez az arány a korábbi évekhez viszonyítva nagyon magas, de a nyári aratásból származó terménymennyiség számára biztosan elegendőek a szabad kapacitások - tájékoztatott közleményében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az orosz-ukrán háború és az ukrán gabonaimport miatt feszítetté vált gabonapiaci helyzetben, a nyári aratás közeledtével az Agrárminisztérium fontosnak tartja, hogy megossza a szántóföldi növénytermesztés szempontjából központi szerepet játszó exportértékesítési folyamatok áttekintésével és a hazai raktárkapacitásokkal kapcsolatos információkat az ágazat szereplőivel - írták.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével, a gazdasági szereplők önkéntes adatszolgáltatása alapján májusban felmérték a termelői tárolókapacitásokat. A becslések szerint a 20-22 millió tonnányi összes hazai raktárkapacitásból 5,6 millió tonnás kapacitással rendelkező körben jeleztek vissza a gazdálkodók. Ebből jelenleg 2,9 millió tonnányi szabad befogadóképességet jeleztek, ami 52 százalékos arányt jelent.

A beérkezett adatok már jelentenek akkora mintát, amely alapján az mondható, hogy Magyarországon nagyjából a raktárkapacitások felében van termény. Az elmúlt évekhez viszonyítva ez nagyon magas arány, hiszen jellemzően májusban már üresnek kellene lennie a raktáraknak - fogalmazott az államtitkár. Ebből egyrészt az következik, hogy országosan van elegendő tárolókapacitás a nyári aratás során betakarítani tervezett, az előzetesen becsült 7 millió tonnányi termény számára. Másrészt az adatokból az is kiderül, hogy az elmúlt időszak ukrán gabonaimport-dinamikája - kiemelten a kukorica behozatala -, a tavalyi év terméseredményei, valamint az ipari termelés csökkenésére, az eddigi hazai felhasználásra és felhalmozott készletekre vonatkozó nyilatkozatok, piaci információk alapján az országban az ipari feldolgozók számára jelenleg megfelelő mennyiségű alapanyag áll rendelkezésre.

A fotó illusztráció.

Feldman Zsolt ismertette, hogy 2023 első negyedévében összesen 1,3 millió tonna terményt értékesítettek az exportpiacokon. Január-februárban 896 ezer tonnát, márciusban pedig, előzetes becslés alapján, mintegy 400 ezer tonnát adtak el. Ebből a mennyiségből a búza közel 600 ezer tonna, a kukorica 365 ezer tonna volt. Árpából összesen 156 ezer tonnát, napraforgóból 46 ezer tonnát szállítottak ki az országból. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi aszályos év, és a külpiaci kereslet változása miatt az export 35 százalékkal az elmúlt öt év átlaga alatt van.

A hazai feldolgozók aratásra tervezett terményfelvásárlását segíti, hogy az állami kamattámogatásnak köszönhetően újra elérhető a kedvezményes finanszírozású MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram - tette hozzá az államtitkár.