AKTUÁLIS
#alapkőletétel
#kisvárdai református templom
A felüljárón túl – református templom épül Kisvárdán
A Tiszántúli Református Egyházkerület 540 millió forintos támogatásából mintegy 70 millió forintot fordíthatnak a kisvárdai reformátusok egy 120 fő befogadásra alkalmas kertvárosi templomépítésre. Az építkezés teljes költsége 96 millió forint, így a fennmaradó 26 millió forint egy részét a gyülekezet teszi hozzá, azonban szükséges az újabb források felkutatása is. Az ünnepélyes alapkőletételre ma került sor.

70 millió forintos kormányzati támogatásból épülhet föl az otthonos, 120 férőhelyes templom kis karzattal és a Szabolcs – Szatmár-Bereg megyei ősi templomtornyok mintájára tervezett fazsindelyes haranglábbal. Különlegessége lesz a templomnak, hogy több helyen megjelenik a Szentháromság, például a bejáratnál és a templomon belül, háromszög motívum formájában. A templomhoz nyolc parkoló, férfi- női és mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdó is épül – sorolta az építkezés részleteit Százvai László, vezető lelkipásztor.

Az egyházközség presbitériuma a templom tervezésére Trenka Zoltán építészt kérte fel, aki szaktudásán túl Isten iránti szeretetét és háláját is kifejezte az elkészült tervekben. Mindazonáltal a tervező teljesen ingyen vállalta a feladatot, miközben jelentős adományokkal is támogatta a templomépítést.


Felüljárón túl

A tervezett Kertvárosi Református Templom csöndes, kertvárosi övezeti részre épül, oda, ahol egyébként a város ipari területei és a kórház is található. Ennek a városrésznek az arculatának kettőssége továbbá, hogy a fiatal családok mellett jelentős számú idős is él, „akik számára a felüljáró szinte áthághatatlan akadály, a belvárosi református templom pedig túlságosan nagy távolságra van.”

Ma már kicsi a 12 évvel ezelőtt kialakított Református Imaház

A Kisvárdai Református Egyházközség presbitériuma Nagytiszteletű Csiszár Ákos esperes úr és Veress Sándor főgondnok úr vezetésével 2007-ben úgy határozott, hogy megvásárolja a Tátra- és Madách utca sarkán álló családi házat, melynek átalakításával Református Imaházat alakítottak ki a városrészben élők számára, akik nagy örömmel fogadták akkor a Református Imaház létét. Időközben ahogy gyarapodott a gyülekezet, egyre kisebbé vált az imaház, így már 2012-óta tervezgeti közösség egy templomépítést, amire a források jelentős része 2018-ra realizálódott.

A fényt a világosságot a templomban lévők hozzák el

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy ez a nap többszörös ünnep számára is, hisz politikai pályafutása során templom alapkőletételén még soha nem mondott beszédet. „Ez nekem egy nagy nap” – jelentette ki. A hit, a maradandóság, az emlékállítás példája ez, ahogyan a kisvárdai reformátusok tesznek azzal, hogy templomot építenek – mondta. Beszédében kitért arra, hogy a templom önmagában csak falak, hiszen élettel, hittel, fénnyel a benne levők töltik meg. A képviselő beszéde végén három lámpást adott át az egyházközség vezetőinek, hogy „mindig legyen lámpása a gyülekezetnek.”

Templomot ékíteni komoly döntés

Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere az a alapkőletételnél úgy fogalmazott, hogy egy ház építésnél 1-2 generációban gondolkodik az ember, majd eladja, elcseréli aztán tovább költözik. De egy templomépítésnek az üzenete, hogy „itt vagyunk ebben az országban, helyen, városrészben. Itt akarunk maradni, itt akarunk élni – fogalmazott, hozzátéve, hogy a teljes élet elengedhetetlen része a templom. Leleszi Tibor beszédében úgy fogalmazott, hogy az erő sokféle lehet, de a lelkierő – ami a legfontosabb –, az Istentől jön, amelynek forrása mélyebben van és magasabban, ahová az ember el tud érni. „Ezért fontos, hogy legyen templomtorony fölfelé, Istenhez.”

Az ünnepélyes alapkőletételen igét hirdetett Nagytisztelendő Csegei István esperes. Egyházmegye nevében köszöntőt mondott Balogh Sándor egyházmegyei gondnok. Fellépett a Kisvárdai Református Egyházközösség énekkara, Szabó Réka, valamint Fodor Gréta. Az ünnepség végén a környező települések lelkipásztorai áldást kértek, majd Százvai László bezárta az egyházközségi közgyűlést.

Az igehirdetésen ott volt Dudás István önkormányzati képviselő, az alpolgármesterek, a jegyző, valamint az intézmények vezetői és a környező települések polgármesterei.


- FrissMédia -