AKTUÁLIS
#Érpatak
#felújítás
#bekötőút
#Magyar falu program
A fejlődés útján Érpatak
Mintegy 50 milliárd forintos keretből a Magyar Falu Program részeként indított közúthálózat fejlesztésben országosan 163, ebből megyénkben 18, köztük az érpataki bekötőút felújítása kezdődik el 2019-ben – hangzott el az érpataki bekötőútnál tartott sajtótájékoztatón ma.

A több mint öt kilométeres szakasz felújítása igencsak ráfér a csaknem 30 éve épült, s ez idáig csak eseti karbantartásokon átesett útra, hiszen ez a bekötőút köti össze az 1800 lelkes települést több, a környéken található várossal.

Dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón felidézte a hányatott sorsú település - ez év márciusában bekövetkezett - választási eredményét, amikor is a 13 évig regnáló polgármester távozására tették le a voksukat a település lakói. Az újonnan alakult vezetés egyik fontos ígérete, mely a kampány gerincét is alkotta, az elmaradt fejlesztések pótlása volt, köztük a majd hat kilométeres bekötőút felújítása. A képviselő kiemelte, hogy választókerületében az érpataki fejlesztésen kívül még két település elhasználódott útja újul meg. Így a Nyírbélteket Ömböllyel összekötő, csaknem az országhatárig érő út rekonstrukciója is elkezdődik 2019-ben a Magyar Falu Program keretében.

A település polgármestere, Nagy Imre Attiláné a tájékoztatón elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben van az önkormányzat, hiszen az „örökség súlyos”, de ez nem gátolhatja Érpatak új vezetését abban, hogy a fejlesztések megvalósuljanak, hiszen csak így lehet a jövőt építeni. Ugyanakkor fontos, a múlt tisztázásának érdekében bizonyos lépések megtétele. Az eddigi, mintegy 117 millió forintos tartozás csaknem csődbe sodorta Érpatakot, de szerencsére a sikeres pályázatoknak köszönhetően, állami támogatással kiutat találtunk a csődközeli helyzetből.

A polgármester ezen a sajtótájékoztatón jelentetett be, hogy Érpatak iskoláját átminősítették művelődési háznak, így egy Területi és Területfejlesztési Operatív Program keretében energetikai korszerűsítésre mintegy 160 millió forintot nyert a teleülés. A polgármester úgy fogalmazott, hogy azon dolgozik a képviselőtársaival közösen, hogy a településen ismét legyen oktatás, hiszen most - egy rossz döntésnek köszönhetően - közel 180 érpataki gyermek a szomszédos településekre jár iskolába. (Érpatakon 2016-ban szűnt meg az oktatás – a szerk.)

A település vezetője köszönetét fejezte ki dr. Simon Miklósnak és képviselőtársainak a közös munkáért és a támogatásukért. Nagy Imre Attiláné a település lakónak türelmét és megértését kiemelve mondott köszönetet a 2018-ban elért eredményekért, s reményét fejezte ki, hogy 2019-ben újabb fejlesztéseket jelenthet be.