NAGYVILÁG
Belföld
A falusi csoknak köszönhetően országszerte élénkült az ingatlanpiac
Az utóbbi évek ingatlanpiaci élénkülése nem csak a nagyvárosokra koncentrálódott, hanem az ország szinte minden településén érezhetővé vált. A települések több mint 90 százalékában aktív volt a kereslet-kínálat, amiben nagy szerepe van a falusi csoknak, és a többi állami támogatásnak is - közölte az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

Az ingatlanhirdetési portál legújabb, saját adatain alapuló elemzésében megállapította, hogy 2021-ben az ország 3155 településéből 2869-ben jelent meg frissen kínált ingatlan, több mint 400 ezer lakóingatlant hirdettek eladásra. Öt év alatt, 2016-hoz viszonyítva 5 százalékkal nőtt azon települések száma, ahol lakásokat és házakat kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

A kereslet is élénkült az online térben: tavaly több mint 5 millió érdeklődés érkezett 2957 település lakásaira és házaira, ami 2016-hoz viszonyítva 4 százalékkal több települést és 10 százalékkal nagyobb érdeklődést jelez. A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, már majdnem minden település lakáspiacán megjelentek az eladók és vevők, amiben fontos szerepe van a 2019 nyarán bevezetett falusi csoknak. Mivel nem csak a nagyvárosokban és Budapesten összpontosul a lakáspiaci kereslet és kínálat, ez a lakásdrágulás ütemére is fékező hatást gyakorol. Ráadásul a kisebb településeken magasabb összegű állami támogatásra jogosultak a vevők, ami az alacsonyabb ingatlanárak miatt a gyakorlatban még többet ér - mutatott rá a szakember.

Balogh László a közleményben megjegyezte, tavaly azért érkezett több településen érdeklődés az eladó ingatlanokra, mint ahány helységben friss kínálat jelent meg, mert az érdeklődők a 2021 előtt meghirdetett ingatlanokat is célba vették. Az ingatlan.com szakértője arra is rámutatott, hogy az ország legtöbb települését érintő keresleti-kínálati élénkülés az állami támogatásoknak köszönhetően 2022-ben is kitarthat, különösen a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben.

-MTI-