KÖZÉRDEKŰ
#vízmérő óra
#fagy
A fagy nagy károkat okozhat, pedig elkerülhető lenne a baj
2017-ben a nagy hidegben több száz bejelentés érkezett elfagyott vízórák miatt a térségi vízközmű-szolgáltatókhoz. Pedig a baj könnyen elkerülhető és így jelentős, mintegy 17 ezer forintos kiadást is megúszhatna a lakástulajdonos. Ellenkező esetben a lakása vagy a vízóraakna úszhat el.

Szilánkokra tört üveg az óralapon, eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg csöpögő víz. Ha télen ez a látvány fogadja a vízóra tulajdonosát, akkor szinte biztosra vehető, hogy elfagyott a mérőeszköz.

Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból. Ebben az esetben gyanakodni lehet arra, hogy megfagyott a vezetékben a víz, amely tönkretette a mérőszerkezetet is. A fagy elleni védekezésről csakúgy, mint a mérőhelyek tisztán tartásáról, valamint a megközelítés biztosításáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia!

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtenniük a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljék a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

Hogy elkerülhessék a fagy okozta károkat és vízveszteséget, a szakemberek arra kérik a fogyasztókat, hogy tegyék meg a következő intézkedéseket:

Győződjenek meg arról, hogy jól záródik-e vízmérő akna fedele!

Az aknák sérült fedőlapját cseréljék ki, ha hiányzik, azt pótolják!

Az aknát szigeteljék nikecellel vagy más szigetelőanyaggal!

A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizzék a pinceablak épségét, szigetelését és tartsák azt zárva!

A télen nem használt ingatlanokat víztelenítsék, az ott lévő aknát is szigeteljék!

Figyeljenek arra, hogy a vízmérőben a víztelenítést követően is maradhat víz, ezért a vízmérőakna szigetelését mindenképp meg kell oldani!

Fotó: FrissMédia/archívum