AKTUÁLIS
#Ajak
#tűzoltó egyesület
95 éves az ajaki tűzoltó egyesület – videó
Az ajaki tűzoltó egyesület 1923-ban alakult, majd 2008-ban újraszervezték az egyesületet, jelenleg 24 fő aktív taggal oltalmazzák Ajak biztonságát. Önkéntesek, akik szabadidejüket feláldozva a köz javára tevékenykednek.

Az elmúlt öt évben, átlagosan 20-25 bevetésen vesznek részt, jellemzően Ajak és térségében végeznek tűzoltási, műszaki mentési feladatokat. Gyakorlatilag úgy működnek, mint a nagyok, azzal a különbséggel, hogy jelenleg önállóan még nem avatkozhatnak be.

Rubóczki Zoltán, az ajaki önkéntes tűzoltók parancsnoka, akinek ez év májusában Szent Flórián emlékéremmel ismerték el munkáját, büszke csapatára. A tűzoltás mellett baráti kapcsolatok ápolásra is van lehetőség - árulta el nekünk. Hogy emlékezetesé tegyék ezt a napot, a baráti tűzoltó egyesületetek is meghívást kaptak egy barátságos vetélkedőre, amit évről évre más-más településen rendeznek meg. Tavalyelőtt Gyergyószárhely, majd Nagybajom és most Ajak adott otthont a baráti viadalnak. A vetélkedőn jelen voltak a családtagok, a város polgármestere, valamint a balkányi tűzoltó egyesület, akikkel rendkívül jó kapcsolatot ápolnak az ajakiak.

A játékos összecsapást követően ünnepi állománygyűlés keretében aláírták azt az együttműködési megállapodást, ami egy 2018-as Belügyminisztériumi rendelet értelmében kötelező. Az ajaki tűzoltó egyesület területileg illetékese a Kisvárdai Tűzoltó Parancsnokság. A megállapodást a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó-parancsnoka, Papp Zoltán tűzoltó alezredes, valamint Rubóczki Zoltán, az ajaki tűzoltó egyesület parancsnoka írták alá.

Füstjelző berendezéseket adtak át

2018-ban a Katasztrófavédelem kiemelt céljának tekinti a lakástüzek, a tűz és füst okozta balesetek számának csökkentését, ezért a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló- és Vagyon Kezelő Zrt. közös kampány keretében megyénkben 61 darab füstjelző készüléket osztanak/osztottak ki olyan rászoruló, hátrányos helyzetű családoknak, akik fokozottan veszélyeztettek.

Ajakon két család kapott

A mai rendvényen két ajaki család kapott ilyen életmentő berendezést a katolikus egyház karitatív szervezetének bevonásával. Tűz esetében maximálisan 5-6 perc áll rendelkezésre a menekülésre, ennyi idő alatt van még esély arra, hogy a bent rekedtek épségben elhagyják égő otthonukat - mondta Leskovivs Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. Leskovics reményét fejezte ki, hogy a most átadott berendezések segítenek életet menteni.

Az ünnepségen többek közt jelen volt Dombrády László nyugállományú tűzoltó ezredes, Ajak város polgármestere Kerekes Miklós, a történelmi egyházak képviselői, intézményvezetők, volt és jelenlegi tűzoltó egyesületi tagok.