AKTUÁLIS
9 kilós ponty a horgon - fotók
Javában zajlik a Rétközi-tó festői környezetében egy négy napos horgászverseny. Így vasárnapra kiderül, hogy összességében a 13 csapat közül kiknek sikerül a dobogó legfelső fokára felállni.

13 elszánt, jellemzően három fős csapat veselkedett neki tegnap a 400 hektáros, az ország ötödik legnagobb taván, hogy kifogja életet pontyát. A buli ottalvós, azaz a horgászok éjjel-nappal lógatva tartják botjaikat.

Ma volt olyan, hogy 13 órás lógatást követően akadt horogra egy szép termetes ponty, amit mérlegelés után lévén, hogy sporthorgászatról van szó - természetesen visszaengedtek a vízbe.

A ponty gyakran szeszélyes halként viselkedik, főleg azokon a vizeken ahol megfelelő mennyiségű táplálékot talál, ilyenkor bizalmatlanná válik, a vízben gyanúsan úszó, lebegő csalival szemben. Egész évben fogható, még jég alól is, persze ehhez meg kell találni a bandázóhelyet.

A napszak tekintetében sincs semmi különleges, éppúgy fogható éjjel is mint nappal, gyakran az esti, éjjeli illetve a hajnali órák kedvezőbbek, főleg állóvizeken.

A ponty viszont eléggé érzékeny az időjárásra, főleg a frontokra, illetve a frontokat kísérő légáramlatokra. Hidegfront betörés előtt, mikor a déli szél megélénkül a ponty értvágya csökken, miután betört a front és megérkezett a hűvösebb levegő, a szélirány északi, észak-keleti irányú lesz, a ponty elkezd enni, gyakran annyira, hogy egymást érik a kapások.

Amint az időjárás megnyugszik, frontmentessé válik, a ponty étvágya kissé csökken, de még ekkor is eredménnyel fogható. Melegfront betörés előtt az étvágya visszaesik, s amig tart a front kevés táplálékot vesz magához.