AKTUÁLIS
#Nagyhalász
#óvodafejlesztés
#Dr. Seszták Miklós
69 millió forintos óvodai fejlesztés Nagyhalászban
A kormány eddig bölcsődei és óvodai fejlesztésekre összesen 110 milliárd forintot költött és arányaiban soha nem volt annyi férőhely, mint 2018-ban. Ennek a programnak részeként mintegy 69 millió forintból újult meg a református óvoda épülete Nagyhalászban. Két intézményben, kilenc csoportban 204 gyermek, immáron 21. századi körülmények között készülhet az iskolás éveire.

Orosz Károly polgármester az avatóünnepségen elmondta, hogy Nagyhalászban a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya meghaladja az ötven százalékot, ezért az óvodai ellátás infrastruktúrájának fejlesztése fontos cél volt. Majd rámutatott, hogy a fejlesztés révén a hátrányos helyzetű gyermekek így jóval korábban jutnak olyan ellátáshoz, ami elősegíti a későbbi előmenetelüket.

Orosz arról is beszélt, hogy a beruházással javult az óvodai ellátáshoz való hozzáférés, a szolgáltatások minősége. Fontos cél volt a kisgyermeket nevelők munkavállalásának megkönnyítése a beruházás révén.

Az óvodai nevelésnek új feladatoknak, kihívásoknak kell megfelelnie, hiszen 2013-óta minden hároméves gyermeket fel kell venni az óvodába. A gyermekek képességei, neveltségi szintje igen különbözőek, ezáltal nehezebbé válik a dolgozók gondozási, nevelési feladata is.


Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője, kormánybiztos formabontó módon a gyermekeknek egy tanmesét mondott arról, hogy nem az ajándék a lényeg, hanem az, hogy együtt vagyunk, majd kiemelte: két dolog fontos, a gyermekek és a hit, amit Nagyhalászban mindig érez. Seszták arról is beszélt, hogy ez a város dinamikusan fejlődik: "mikor ide jövök, jó körülnézni, jó látni, hogy fejlődik Nagyhalász."

A felújítás során megújultak a mosdók és egy újat is kialakítottak, valamint egy modern kazánházat is kapott az épület, teljes energetikai gépészettel együtt. Az egész épületre utólagos külső szigetelés, tető és napkollektor-rendszer is került,. a nyílászárókat korszerű műanyagra cseréltek. Ez utóbbiak hatása minden bizonnyal érezhető lesz a fűtésköltségek csökkenésében.Mindehhez még az épület melletti udvarra korszerű gyermekjátékokat is szereltek.

Egyházi részéről Végh Miklós lelkipásztor valamint dr. Gaál Sándor esperes mondtak ünnepi köszöntőt.

A fejlesztést Nagyhalász Önkormányzata, konzorciumban valósította meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal.


- FrissMédia -