AKTUÁLIS
67 millió forinttal segít a Vöröskereszt a vihar sújtotta szabolcsi településeken
A június végi heves esőzések 7200 károsultján segít a Magyar Vöröskereszt, amelyhez anyagi és szakmai támogatást kap a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségétől (IFRC). Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete a 67,3 millió forint összegű segélynek köszönhetően 2400 családnak biztosít tartós élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, valamint építőanyagokat.

Mint írtuk több tudósításban, június 27-én heves vihar pusztított az ország keleti részén és hatalmas károkat okozott számos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, a többi között, Ajakon, Kisvárdán, Nyírmadán, Nyírkarászon, Pusztadoboson és Rétközberencsen. A viharban körülbelül 2 500 épület tetőszerkezete sérült meg és 30 családnak az otthonát is el kellett hagynia, mert az életveszélyessé vált. A természeti csapás a konyhakerteket és a termést sem kímélte, így sok család megélhetése is veszélybe került.

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete 30 munkatársat és önkéntest küldött a helyszínre, hogy segítsenek a törmelék eltakarításában és az utak megtisztításában, együttműködve a hatóságokkal és a lakossági csoportokkal. A 230 000 svájci frank (mintegy 67,3 millió forint) összegű nemzetközi támogatásnak köszönhetően a Magyar Vöröskereszt 2400 családnak biztosít tartós élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, valamint építőanyagokat, hogy a képzett önkéntesek ideiglenesen megjavíthassák a sérült tetőket.

A Nemzetközi Vöröskereszttől (IFRC) lehívott sürgősségi katasztrófa- és segélyalapból (DREF) megvalósuló segélyezési akciót a Magyar Vöröskereszt a térség egyik leginkább érintett településén, Nyírmadán kezdte meg ma.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta, hogy önkéntesi hálózatuk révén gyorsan és hatékonyan tudnak segítséget nyújtani az ehhez hasonló váratlan helyzetekben. Az érintett közösség legégetőbb problémái megoldódtak ugyan, ám a teljes helyreállításhoz jóval több időre és anyagi forrásra van szükség. Ezért országos adománygyűjtést indítottak, hogy a lehető legtöbb rászoruló családnak nyújthassanak segítséget.

Gurály Edina, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet igazgatója elmondta, hogy a nagyobb értékű adományt augusztusban osztják szét a rászorulók közt. A megyei Vöröskereszt is elindított egy adománygyűjtő vonalat, ide is várják a felajánlásokat magán és intézmények részéről is.

A sajtótájékoztatót követően a Magyar Vöröskereszt önkéntesei és a helyi önkormányzat munkatársai közösen kezdték meg a csomagok kiosztását az érintett családoknak.

A DREF alap a nemzetközi szervezet összes tagja számára elérhető, a Magyar Vöröskereszt hetedik alkalommal vette igénybe a segélyalapot. Elkhan Rahimov, az IFRC európai regionális igazgatója hangsúlyozta: "A klímaváltozás hatására Európában is egyre gyakoribbá válnak az extrém időjárási események. Ez kihívás elé állítja a humanitárius szervezeteket, hiszen a társadalom legszegényebb rétegei vannak leginkább kiszolgáltatva a természeti csapásoknak."

Aki adakozni szeretne a viharkárosultak javára, az a humanitárius szervezet honlapján elérhető adományozó felületen közvetlenül megteheti ezt.

- FrissMédia -