AKTUÁLIS
550 millió forint jut civil irodák működtetésre
A vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ üzemeltetését ismét a Hierotheosz Egyesület kapta meg. A megbízólevelet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át januárban.

A civil szervezetek nélkülözhetetlenek a társadalom működéséhez - véli Kiss András, a Hierotheosz Egyesület operatív igazgatója. Nagy öröm számára, hogy a Civil Közösségi Szolgáltató Központ üzemeltetésével ismét a Hierotheosz Egyesületet bízta meg a miniszter.

Az igazgató elmondta, hogy a Civil Közösségi Szolgáltató Központok ingyenes pályázati, jogi, pénzügyi, könyvviteli és adózási, valamint adományozással kapcsolatos tanácsadásokat és egyéb szolgáltatásokat nyújtanak a vármegyében működő egyesületeknek és alapítványoknak, ezzel is támogatva a közösségi életet a megye minden településen.

Az országban működő húsz iroda évente 23 777 civil szervezetnek nyújt segítséget, és több mint hétezer óra ingyenes tanácsadást biztosít. A magyarországi irodákon túl kilenc iroda működik Erdélyben, öt Felvidéken, egy Kárpátalján, továbbá a magyar központok 63 határon túli intézménnyel tartanak aktív kapcsolatot - mondta el.

Hozzátette, ahogy egyre bővült a civil központok feladatköre, úgy nőtt a rájuk fordított forrás is, míg 2018-ban 330 millió, addig az idén már 550 millió forintban részesülnek.

Kiss András elmondta, hogy a civil központ segítséget nyújt a civil szervezeteknek az adminisztratív kötelezettségeik teljesítésében, tájékoztatást ad a támogatási lehetőségekről, pályázati kiírásokról, gyakorlati segítséget kínál és egyénre szabott tanácsadást végez egyebek mellett jogi, pénzügyi kérdésekben, elősegíti a kommunikációt és ösztönzi az együttműködést a szektoron belül és a szektorok között.

Jelezte, hogy immáron harmadik alkalommal adják át a megyei civil díjat. Ebben az évben három szervezet, a Szatmár Néptánc- és Népművészeti Egyesület, Papp Krisztián Sándor, a nyírtéti református közösségi alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint a romániai Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti fiókszervezete veheti át jövő héten az elismerést.

- FrissMédia -