KÉK FÉNY
#fékezés
#gyerekek
#autóbusz
#kerékpár
50 gyermek volt veszélyben Paszabcsúcson
Dr. Szilágyi László ügyészségi szóvivő nem mindennapi esetről számolt be közleményében. Közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség azt a fiatalembert, aki kerékpárjával vészfékezésre kényszerített egy iskolásokat szállító csuklós buszt, amitől a buszon utazó gyerekek közül hárman elestek, és megsérültek.

Május végén, egyik délután a vádlott a kerékpárjával Paszabcsúcs felől az aszfaltozott bekötőúton haladt a 38-as számú főút irányába, miközben jobbra-balra kacsázott az úttesten, így elfoglalta annak teljes szélességét. Ebben az időben szállította a környékbeli iskolásokat az egyik menetrend szerinti csuklós busz, amelyen több mint ötvenen utaztak.

A buszsofőr utolérte a kerékpárral közlekedő vádlottat, le is lassított, majd úgy 200 méteren keresztül követte 20-25 km/h sebességgel. Ráadásul dudált is a vádlottra annak érdekében, hogy engedje el a mögötte haladó autóbuszt. A vádlott azonban ezzel nem törődött, és hirtelen az úton keresztbe fordulva, állóra fékezte a kerékpárját. Szerencsére vészfékezéssel sikerült megállnia az autóbusznak is, csakhogy eközben a buszon utazó három kislány a jármű padlójára esett és nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek.

Elhagyta a helyszínt

A vádlott ahelyett, hogy segítséget nyújtott, vagy legalább megkérdezte volna, hogy mi történt a buszon utazókkal, a helyszínt elhagyta. Nem jutott messzire, mert a buszsofőr leírása alapján a kiérkező rendőrök elfogták. A több közlekedési szabályt megszegő vádlott semmilyen magyarázatot nem adott tettére. Bár a fiatalember büntetlen előéletű, azonban az utóbbi két évben több mint tíz szabálysértési eljárás indult ellene különböző közlekedési szabályok megszegése miatt.

Börtön lehet tettének következménye

Az ügyészség a vádiratban börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak annak reményében, hogy a megfelelő büntetés mind a vádlottat, mind másokat visszatart az ilyen bűncselekmények elkövetésétől.

A vádlott bűnösségéről a Nyíregyházi Járásbíróság fog dönteni.