AKTUÁLIS
#Érpatak
#Magyar falu program
#útátadás
493 milliós, 5 kilométer hosszú felújított utat adtak át Érpatakon
​A Magyar Falu Program keretében teljes egészében megújult az Érpatakot az országos úthálózatba bekötő út. Az útrekonstrukció 493 millió forint hazai forrás felhasználásával készül el

A több mint öt kilométeres szakasz felújítása igencsak ráfért a csaknem 40 éve épült, s ez idáig csak eseti karbantartásokon átesett útra. A ma átadott felújított út köti be az megye vérkeringésébe a az 1 800 lelkes települést.

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az átadóünnepségen úgy fogalmazott, az évtized elejétől 2019 végéig több mint 6000 kilométernyi útszakasz rendbetétele valósult meg, a beruházások összértéke 755 milliárd forint volt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban országszerte közel 160 útszakasz újult meg, összesen több mint 500 kilométeren 65 milliárd forintból.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány három párhuzamosan futó útfelújítási programban támogatja a hazai közutak állapotának javítását - hozzátéve, 2019-ben kezdődött el a kivitelezés a Magyar Falu Programban a vidéki bekötőút korszerűsítése. Eddig közel 80 helyszínen több mint 220 kilométer útszakasz újult meg mintegy 26 milliárd forintból.

Ez a program tette lehetővé tette lehetővé az érpataki bekötőút rendbetételét is: a 493 millió forintos beavatkozásban 5,5 kilométeren erősítették meg a burkolatot – mondta az állmattkár.

A település polgármestere, Nagy Imre Attiláné szavaival élve: Érpataknak a legnagyobb karácsonyi ajándék ennek az útnak a felújítása. Nincs olyan érpataki lakos, aki ne látná hasznát – fogalmazott.

Dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője az átadóünnepségen elmondta, hogy közel ugyanilyen nagyságrendben újították fel az Ömbölyt Nyírbéltekkel összekötő utat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy mindig öröm a kormányhivatal dolgozóinak számára, ha azt látják, a települések fejlődnek, az itt élők boldogok. „Tudjuk azt, hogy itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 21. században van utunk a jövőbe.”

Baracsi Endre, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. Az út felújítását szimbolikusan is sokkal több annál, mint ami fizikailag megvalósult. Köszönet jár a kormánynak, köszönet, hogy a felismerte, a magyar falvakban rengeteg potenciál van és a magyar falvakat támogatni kell. Ennek az első fecskéje a ma átadott út is.

A mintegy 50 milliárd forintos keretből a Magyar Falu Program részeként indított közúthálózat fejlesztésben országosan 163, ebből megyénkben 18, köztük az érpataki bekötőút felújítása fejeződött be 2019-ben.