AKTUÁLIS
45 éve tiszta a víz Kisvárdán
Fennállásának 45. évfordulóját ünnepli ebben az évben a Kisvárda Vízmű. A Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete és a Nyírségvíz Zrt. által működtetett Kisvárda Vízmű a Városházán ünnepelte a szolgáltató születésnapját munkatársakkal, vendégekkel, valamint - ahogyan illik - tortával és visszaemlékezésekkel.

Kisvárda polgármestere ünnepi köszöntőjében elsőként gratulált az elmúlt 45 évhez, elismerősen nyilatkozott minden régi,-és jelenlegi dolgozótól és vezetőről, továbbá nem csupán városvezetőként, hanem vízhasználó helyi lakosként is megelégedetten szólt a városi vízszolgáltatás zavartalan működéséről. „Minden kisvárdai nevében köszönöm, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre és annak fenntarthatóságára mindannak érdekében, hogy a jövő nemzedéke is tiszta vizet önthessen poharába! Köszönöm, köszönjük, hogy elsődleges céljuk a felhasználók jó minőségű ivóvízzel történő ellátása, a szennyvíz teljes körű összegyűjtése, elvezetése és tisztítása, a rendelkezésre álló erőforrások leghatékonyabb kihasználásával. Isten éltesse a Kisvárdai Vízművet és az értünk dolgozókat egyaránt!” - mondta Leleszi Tibor.

A Kisvárda Vízmű története pontosan 1967. április 12-én indult el, amikor megalakult a Kisvárdai Vízmű Társulás, Molnár Mihály ügyvezetésével. Ebből lett 1972-ben a Víz- és Csatornamű Társulat nagyobb hálózattal és szennyvízkezeléssel. Az intézményt kezdetben a SZAVICSAV, majd a Várdavíz Zrt. üzemeltette, 2013-tól pedig a Nyírségvíz Zrt. a szolgáltató a városban.

Az ünnepi ülésen Ignéczi Zoltán nyugalmazott ügyvezető igazgató szinte könnyes szemmel idézte fel a számtalan nehézséget tartogató múltat, hiszen annak idején már-már családi ünnep volt, amikor a lakásokban folyni kezdett a csapból a víz, és a háziasszonyok végre szép fehér ruhákat moshattak a már kevesebb vastartalmú, ezáltal nem sárgító vízben.

A kisvárdai telep ma már a kilenc működő mélyfúrású kútjával képes lenne akár 20 ezer ember igényeit is kiszolgálni a 16 ezer lelkes városban. „Nagy előnyünk, hogy az elmúlt években Kisvárdán tapasztalható infrastrukturális fejlesztések „farvizén” olyan vízellátó rendszereket érintő rekonstrukciókat tudunk elvégezni, amire üzemeltetőként nem jutott volna pénz” – hangsúlyozta előadásában Hüse Péter, vízellátási üzemvezető.

Az ünnepi múltidéző, de jövőbe is tekintő előadóülést Mészáros József csatornázási műszaki vezető összefoglalója zárta, aki nem csupán azt szemléltette, hogy mi történik az elhasználódott vízzel, hanem fontos, jövőbeli feladatokra is felhívta a figyelmet. Eszerint, a belvárosban 45 éves beton- és azbesztcementcsövek vannak a föld alatt, és amellett, hogy az üzemeltető minden évben fordít jelentős összegeket a rekonstrukciókra, záros határ­időn belül ezeket, illetve a szennyvíziszap-elhelyezéseket is meg kell oldani.


- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor