AKTUÁLIS
#Kisléta
#Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program
#Biztos Kezdet Gyerekházak
400 millió forintos program Kislétán
Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programra mintegy 952 milliárd forint áll rendelkezésre - jelentette ki dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Kislétán a Komplex telep-program projektindító rendezvényén amelynek keretében öt szociális bérlakást építenek fel mintegy 200 millió forint értékben.

Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára megyei látogatása során kislétai sajtótájékoztatója előtt ellátogatott Kántorjánosiba, ahol mintegy 40 millió forintból a Biztos Kezdet Gyerekház épült fel. Ez a ház Kántorjánosi településrészén a nehéz körülmények között élő családok gyermekei számára olyan szolgáltatásokat biztosít, melyek hozzájárulnak a fiatalok későbbi iskolai sikereikhez. Vitályos Eszter a látogatást azzal magyarázta, hogy „egy íróasztal mögül csak azt látjuk, hogy egy-egy helyszínen megvalósulnak a programok. Az ott történő folyamatokra, történésekre már nem igazán látunk rá.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programra mintegy 952 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből több mint ötmilliárd forint fordítható országosan a 115 Biztos Kezdet Gyerekház program finanszírozásra. Kislétán a Komplex telep-program – amely két elemből áll - egyrészről a szegregációt felszámoló humán fejlesztésekre összpontosít, ilyenek például az oktatások s a képzések. A komplex program második eleme az infrastruktúra fejlesztése, mint például a lakhatási feltételek javítása – mondta az államtitkár, majd hozzátette, erre a programra mintegy 45 milliárd forint áll rendelkezésre, ami országosan 95 humán és 85 infrastrukturális program finanszírozásra elegendő.


Dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy körzetében 50 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) fut közel 7 milliárd forint értékben, amelyből hét településen valósul meg a Komplex telep-program. Ezek a települések egytől egyig hátrányos helyzetűek – emelte ki a képviselő. A folyamatban lévő EFOP programokban iskolák, óvodák, egyházi intézmények, közösségfejlesztő beruházások sorakoznak. A beruházások fontos eleme, hogy azok révén a hátrányos helyzetben lévő embereket próbálja meg felemelni.

Langerné Victor Katalin, a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a programról szólva kifejtetette, hogy a megalkotásnál a „telepről érkező igényeket” vették figyelembe, mint fogalmazott: „Nem az íróasztal mellől szeretnénk eldönteni, hogy milyen segítségre van szükség” A szakember kifejtettette, hogy nagyon fontos a helyi vezetőkkel a kapcsolattartás, majd példaként említettete Kisléta polgármesterét és a térség országgyűlési képviselőjét, akikkel évek óta szoros a munkakapcsolat.

A Biztos Kezdet Gyerekházak szolgáltatásait a gyermekek egyedül is igénybe vehetik, de a szülők bevonása fontos cél. Az intézmények biztosítják a gyermekek korai képességgondozását, a korai fejlesztéshez kapcsolódó speciális szolgáltatásokat, valamint a szülői kompetenciák elsajátítására is lehetőséget nyújtanak, és támogatást biztosítanak a szülői munkavállalás elősegítéséhez. Kvázi a szülő a gyermekkel együtt tanulja meg a társadalmi normákat. A program másik eleme, hogy a lakhatási körülmények javítása a szülők aktív bevonásával történik, azaz nekik is tenniük kell, érezniük kell az értékteremtés örömét, s ennek hasznosságát.

Ifj. Pénzes Sándor, Kisléta polgármestere a fejlesztésről elmondta, hogy a program keretében 5 darab szociális bérlakás épül fel a településen, amire 200 millió forint áll rendelkezésre, és további 200 millió forintot fordítanak képzésekre.

A képzés, az alapvető kompetenciák elsajátítása égetően fontos a térségben, hiszen míg folyamatosan munkaerőhiány van, mindeközben a térségben magasnak mondható a munkanélküliség pusztán azért, mert a nem dolgozó emberek jelentős része alapvető kompetenciával nem rendelkezik. Ilyen például a funkcionálisan analfabéták vagy az írni, olvasni nem tudók, ami a korszerű gyártás technológiák minimális elsajátításának alapeleme lenne. Éppen ezért a kormány már tavaly több olyan programot indított, ami a perifériára szorult embereknek nyújt felzárkóztató képzéseket, így segítve a munkaerőpiacra bekerülést.