AKTUÁLIS
#Nyírtass
40 millió forintból újult meg a nyírtassi polgármesteri hivatal - fotók, videó
Az én álmom - mikor 2010-ben átvettem a vezetést - az volt, hogy élhető település legyen Nyírtass. Ne akarjanak innen elmenni az emberek. Úgy gondolom, egy szép, rendezett településen jó élni. A terveinket úgy kell szőni, hogy az álmaink megvalósíthatók legyenek. Azzal kell gazdálkodni, ami rendelkezésre áll.

Ezt Jenei Erzsébet (Fidesz-KDNP), Nyírtass polgármestere nyilatkozta a FrissMediának adott exkluzív interjújában 2018-ban, amit az ideiglenesen kialakított polgármesteri hivatalban adott nekünk. Oka, hogy akkor épp felújították a százéves polgármesteri hivatalt a község központjában, amely épület 2015-ben külsőleg már teljesen megújult. Az, hogy a település vezetője nem a levegőbe beszélt mi sem bizonyítja jobban, hogy Nyírtass pár év alatt közel 88 millió forintra tudott pályázni csupán azért, mert felelősen gazdálkodtak az évek során.

A község vezetője a mai átadóünnepségen beszédében úgy fogalmazott, hogy „Községünk igyekszik úgy kihasználni adottságait, hogy a régmúlt elhibázott lépéseit egyengetve megőrzi falusi jellegét, békéjét, nyugalmát, meghittségét.”

Baracsi Endre (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés alelnöke köszönetét fejezte ki a térség országgyűlési képviselőjének, dr. Seszták Miklósnak az áldozatos munkáért, amit választókerületében folytat. Hiszen munkája révén jelentős beruházások, fejlesztések valósultak meg az általa képviselt térségben. „Bízom benne, hogy képviselő úrral, a település polgármestereivel, közösen olyan megye lesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol jó élni, ahova jó visszatérni” – jelentette ki az alelnök.

Az átadóünnepségen dr. Seszták Miklós (Fidesz-KDNP) kormánymiztos, a térség országgyűlési képviselője felidézte Nyírtass fejlődését, mint fogalmazott „Nyírtassra 2010 óta visszatértek a színek” Ha egy település egyirányba néz, a „község lakói egy irányba tolják a szekeret” az a település mindig sikeres lesz - jelentette ki az országgyűlési képviselő. „2019 tavaszváró február utolsó napján egy pezsgő, színekkel, reményt adó nagy-nagy várakozásokkal éli mindennapjait a település.

A mostani felújításra is igencsak nagy szükség volt, hisz az 1920 környékén épült, egyébként impozáns épületet 2000-ben egybenyitották a jegyzői lakással, s így szolgálta a köz érdekeit egész 2018 nyaráig, amikor is egy eredményes pályázatnak köszönhetően belevágtak egy közel 40 millió forintos belső felújításba.

Égetően szükség volt erre a felújításra

Gyakorlatilag a régi épületben a legalapvetőbb ügyintézéshez szükséges feltételeket nehezen vagy egyáltalán nem tudták biztosítani, hisz egy-egy ügyintézőhöz az állampolgár más ügyintéző munkaállomásán keresztül jutott csak el. Így például a diszkréció, bizalmas ügyintézés nagyon nehézkesen volt kivitelezhető.

A berendezés sem éppen egy hivatali helység benyomást keltette - bír a barátságos környezet előnyére válik egy hivatalnak -, de funkcionalitását tekintve nem igazán volt megfelelő a svájci adománybútor és a szobaberendezések kombinációja.

Adósságkonszolidáció nulla forint

A második Orbán-kormány döntése értelmében azok az önkormányzatok, melyek nem részesültek a konszolidációban – nem volt adósságuk – egy pályázati rendszeren keresztül plusz forrásokhoz juthattak településük fejlesztéséhez.

Ennek köszönhető, hogy Nyírtass több konszolidációs pályázaton is sikerrel vett részt, így közel 88 millió forintot tudott a település az életminőség javítására fordítani. Ennek, az egyébként Belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően közel 44 millió forintból építették meg Hatház utat és több mint 5 millió forintot fordítottak a Dózsa köz rekonstrukciójára. 2016-ban ismét pályázott az önkormányzat és közel 40 millió forintot nyert a polgármesteri hivatal belső rekonstrukciójára iroda és technikai berendezések beszerzésre – mondta a település polgármestere, Jenei Erzsébet.

A szalagvágást követően a történelmi egyházak megáldották, megszentelték az épületet.

Az átadóünnepségen jelen volt több település polgármestere, a megyei Államkincstár vezetője, Dudás István, dr. Seszták Miklós kabinetfőnöke, valamint a település lakói.

Videó: