AKTUÁLIS
40 éve járt az első magyar az űrben - fotók, videó
1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, budapesti idő szerint 20 óra 20 perckor a Szovjetunióban felbocsátották a Szojuz—36 űrhajót. A legénység parancsnoka Valerij Kubászov, a Szovjetunió űrhajós-pilótája volt, a kutatóűrhajós pedig Farkas Bertalan.

Farkas Bertalan a kisvárdai járásban, a kétezer lelkes Gyulaházán született 1949. augusztus 2-án. Ugyanitt járt általános iskolába, majd Kisvárdán, a Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett, ahonnan tiszti iskolára jelentkezett. Nyíregyházán, az MHSZ klubjában ismerkedett meg a repüléssel, itt szállt gépre először. Akkor senki sem tudhatta, hogy a gyulaházi, kisvárdai, nyíregyházi kollektívákban az a diák tanul, aki hazánkból elsőként jut majd el a világűrbe.


- Tanárt szerettünk volna nevelni belőle - mondta 40 évvel ezelőtt Farkas Lajosné Czinke Erzsébet, az első magyar űrhajós édesanyja. - Berci azonban másként döntött. Repülőtiszt lett, most pedig megint olyasmire vállalkozott, amiről mi csak azt tudjuk, hogy valami egészen különleges: a világűrben repül. Mindig nagyon féltettem, de ő erősnek, bátornak bizonyult. Most úgy érzem, mint akármelyik édesanya az én helyemben: kívánom, hogy sikerüljön, amihez hozzákezdett a fiam.


Farkas Bertalan 1986-tól, közlekedésmérnöki diplomájának megszerzése után az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, mérnök-ezredes, 1995-től dandártábornok, a honvédség repülőszemlélő-helyettese volt. 1996-ban légügyi attasé lett az Egyesült Államokban, 1997-ben nyugállományba vonult. A Semmelweis Egyetem tudományos főtanácsadója, a Nemzetközi Űrhajós Szövetségnek megalakulása óta tagja. Ma is kedvelt és népszerű személyiség, sokan felismerik és tisztelettel veszik körül.



- FrissMédia -