KÉK FÉNY
#önkéntes tűzoltó
22 millióért kaptak eszközt az önkéntesek
Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok pályázaton elnyert felszereléseit adták át ünnepélyesen pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek 2018. évi támogatására 2018. március 12-én egy 435 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetséggel közösen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 29 önkéntes tűzoltó egyesület nyújtott be pályázatot, amelyen valamennyi pályázó megyebeli önkéntes tűzoltó egyesület nyert, összesen 22 131 941 Ft értékben.

Költségvetési forrásból országosan 225 millió forintot különített el a kormányzat az önkéntes tűzoltók eszközbeszerzésre, amelyből pályáz útján a megyebeli önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok összesen 22 066 419 Ft támogatáshoz jutottak.

A rendezvényen Nagy József tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint Dombrády László nyugalmazott tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte az eszközök átvételére megjelent szervezeteket. Az igazgatóhelyettes beszédében az önkéntesség fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a mentő tűzvédelemben milyen fontos szerepet játszanak mind az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok, mind pedig az önkéntes tűzoltó egyesületek. Elmondta, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2018-ban ezidáig, – országosan az átlag felett – több mint 11%-ban vettek részt az önkéntesek a tűz- és káresetek felszámolásában.

Tizenöt önkéntes tűzoltó egyesület és hat önkormányzati tűzoltóparancsnokság vehette át az elnyert eszközeit, így többek között mászóöveket, védőkesztyűket, tömlőket és álarcokat is.