KULTÚRA
127 tétel a megyei értéktárban
Az értéktár bizottság decemberi ülésén öt új érték, köztük dr. Margócsy József helytörténeti munkássága is bekerült a gyűjteménybe. A mai sajtóeseménynek a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára adott otthont.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság karácsony előtt megtartott ülésén újjáalakult az értéktár bizottság, hisz a korábbi bizottság mandátuma 2019 októberében lejárt.

Az újonnan alakult bizottság mind struktúrájában, mind létszámát tekintve változott. A régi tagok mellett két olyan szakemberrel bővült, akik munkájukkal elő tudják mozdítani az eddig is igen aktív értékmentő tevékenységet. Az új tagok dr. Kiss Kálmán, a Luby Társaság elnöke, valamint dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

Az új bizottság első ülésen a beérkezett javaslatok alapján öt új értéket vett fel a megyei értéktárba, két kategóriában. Így az épített örökségek közé bekerült a nyírbátori minorita, valamint a református templom. Kulturális örökségünket gazdagítja immáron a szatmárcsekei csónakos fejfás református temető, dr. Margócsy József helytörténeti munkássága, valamint Baráth Sándor Kristóf fafaragó, faszobrász alkotó munkássága is.

A sajtótájékoztatón Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának igazgatója méltatta a 2013-ban elhunyt dr. Margócsy József munkásságát.

A levéltár a Margócsy József hagyatékát őrző intézményekkel együtt közös adatbázist készített, amelyben virtuálisan egyesülnek Margócsy könyveinek, iratainak, tárgyainak jegyzékei. Ezek a dokumentumok gyermekeinek köszönhetően kerültek közgyűjteményekbe.

Margócsy iratainak nagy része a levéltárnak jutott, a Kossuth Gimnáziumot érintő dokumentumokat az iskola könyvtára kapta meg. Személyes tárgyai, kitüntetései a Jósa András Múzeum gyűjteményét gazdagítják. Publikációs listáját a Nyíregyházi Egyetem könyvtárosai állították össze.

- FrissMédia -