KULTÚRA
Múlt idő
20 éve drámai napokat élt át Bereg - videó
2001. március elején válságos volt a helyzet a Felső-Tisza kárpátaljai és magyarországi szakaszán. A védelmi erők március 8-án kora hajnalra áttörték a 41-es főút Beregsurány és Vásárosnamény közötti töltését.

A tarpai gátszakadást követően a 41-es főút jelentette a beregi árvízvédelem ideiglenes vonalát. A vízügyesek azért döntöttek az átvágás mellett, hogy a víz az északi területek mélyebb részei felé folyjon. Másodpercenként több száz köbméter víz áramlik ide.

A Magyar Honvédség 2300 katonával, 12 helikopterrel vett részt a felső-tiszai védekezésben. A kétéltű lánctalpas úszó járműveket Túrricse, Tarpa és Mátyus térségében vetették be. Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka elrendelte, hogy a kimenekített lakosság befogadására honvédségi ingatlanokat is készítsenek elő. A ceglédi laktanya mellett több üdülőt és csapatpihenőt is kijelölt.

2001 március 8-a hajnal óta Tákos település két oldaláról szabadon ömlik a víz a Bereg északi részén levő falvak felé. Gergelyiugornya északi részének megmentésére a vízügyeseknek már a második védelmi vonalat is ki kellett építeniük, miután az első, úgynevezett lokalizációs vonalon átbukott a víz. Az új nyúlgáttal azt kívánták megakadályozni, hogy a tiszaszalkai úttól jobbra eső településrész - ahol szinte kivétel nélkül vályogházak voltak - víz alá kerüljön. A tiszaszalkai úttól balra eső településrészről már lemondtak a véderők.


Kitelepített ilki családoknál járt akkor Tamás Tünde, a Magyar Nemzet újságírója. Így számolt be az eseményekről.

"Bereg nagy része víz alá került a tarpai gátszakadások miatt, mintha tenger venne körül mindent. Ilken a Vöröskereszt osztja szét a segélycsomagokat a kitelepítetteknek. Az apró község 37 méterrel magasabban fekszik, mint Vásárosnamény, így kevésbé veszélyezteti az árvíz. Azon kevés beregi települések egyike, ahová a vízzel elöntött területekről mintegy 370 embert el tudtak helyezni.

- Harminckilencen közösségi szálláson vannak, a többieket a lakosság fogadta be - mondja Baráth Gusztáv polgármester. Elsősorban Márokpapiból, Jándról, Gulácsról, Barabásról, Gergelyiugornyáról és Tarpáról érkeztek ide az emberek.

A 74 éves Izsák Elek feleségével és fiával menekült Márokpapiból.

- Egy családnál helyeztek el minket, sajnos az utakat már lezárták, így rövid időre sem térhetünk vissza - mondja. - Aki nem tudta elhelyezni háziállatait, kutyáját vagy malacát, az szabadon engedte, hátha túléli valamelyik domboldalon - fűzi hozzá az idős ember. Szabolcsban, Tiszabercel és Gávavencsellő térségében szombatra várják az árhullám tetőzését.

- Felkészültünk a katonaság fogadására - mondja Hajnal András, Tiszabercel polgármestere. A községben az 1998-as árvíz idején mért 882 centiméteres vízmagasságnál nagyobbra számítanak. Karakó László, Gávavencsellő polgármestere éppen a homok előkészítését és el- hordását intézi: a töltéseken egyelőre csak húsz ember dolgozik aktívan. A község lakói reménykednek, hogy a házaikig nem jut el a Tisza most sem."


- FrissMédia -