KULTÚRA
Programok
17 csapat, tízezer kóstolóadag, ingyen busz, hatalmas buli
A szervezők ma jelentették be a XVIII. Nemzetközi Böllérverseny végleges programját. A rendezvényt immáron második alkalommal tartják Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. A kilátogatók számára mintegy tízezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok február 16-án.

A gasztronómiai program reggel hat órakor 24 mangalica leölésével veszi kezdetét a Sóstói Múzeumfaluban. A főzőversenybe benevezett tizenhét csapat böllérjeinek munkáját szakmai zsűri értékeli, csakúgy, mint a hús előkészítését és a nap végén a legízesebb hurkát, kolbászt, toroskáposztát, valamint a legjobb fogópálinkát és forralt bort - ismertette Ulrich Attila, a nyírségi megyeszékhely alpolgármestere és Támba Miklós szervező az esemény sajtótájékoztatóján.

A csapatok nemcsak a vágási, húsfeldolgozási és szakács ismereteiket mérik össze, hanem a közönséget is igyekszenek jóllakatni, mivel kóstolásra kötelezően kétszáz adag ételt kell elkészíteniük. Ez körülbelül kéttonnányi ételt jelent majd; az érdeklődők ötszáz forintos kóstolójegy megváltása után ízlelhetik meg a disznótoros finomságokat. Az ételek többsége dél körül lesz kész, a türelmetlenebbek azonban már kora reggel hozzájuthatnak például a falusi disznóvágás legkorábban elkészülő ételéhez, a hagymás vérhez vagy a májhoz.

Az alpolgármester hozzátette, hogy a helyszínre ingyenes, különjáratú buszokat indít az önkormányzat, a múzeumfaluban melegedőpontokat és fedett sátort is kialakítanak, ahová rossz idő esetén behúzódhatnak a látogatók.

Külön jelzéssel ellátott

Az önkormányzat jóvoltából és támogatásával február 16-án ingyenes buszjáratok közlekednek majd a vasútállomás és Sóstógyógyfürdó között, átlagban 25 percenkénti indulással (a menetrend megtalálható a www.nyiregyhaza.hu weboldalon). A közbenső megállóhelyek Sóstógyógyfürdő irányába a Kossuth u. 9 szám alatt, a vasútállomás irányában a Kelet Áruháznál lesznek. A különjáratot végző autóbuszok külső kijelzőjén „Disznótoros fesztivál” felirat áll majd.

A közönség szórakoztatásáról egész nap könnyűzenei előadók és néptánc-együttesek gondoskodnak, a gyerekeket pedig kirakodóvásárral, játszóházzal és fedett körhintával várják a Sóstói Múzeumfaluban.

A belépőjegy és a kóstolójegy is 500 forintba kerül majd, 130 cm alattiak ingyen látogathatják a rendezvényt. A könnyebb eligazodást térkép segíti majd.

6.30 Kapunyitás

7.00 Szúrás

Színpadi programok

8.30 Csapatok bemutatása

10.00 Igrice Néptáncegyüttes, Nyírség Táncegyüttes és az Ujfigurás Táncegyüttes a Szikes Zenekar kíséretében

11.00 DJ VASS

12.00 Igrice Néptáncegyüttes, Nyírség Táncegyüttes és az Ujfigurás Táncegyüttes

13.00 DJ VASS

14.00 ZENEEXPRESSZ (Márió, Csordás Tibi (ex-Fiesta), Fásy Zsüliett, Komonyi Zsuzsa, Cozombolis)

A zsűri díjazza a böllérek legjobbját, a legjobb hurkát, a legjobb torost, a legjobb kolbászt, a legjobb fogópálinkát és a a legjobb forralt bort. A legnépszerűbb csapat viheti majd haza a közönség díját.

16.00 ZENEEXPRESSZ

17.00 DJ VASS

18.00 Rendezvény zárása


Kísérőprogramok

Játékudvar: fedett körhinta, Euro Jumping, játszóház

Kispiac: füstölt húsok, kürtöskalács, pálinkaházak, borház, faáru, forró téli italok, méz, lekvár, édességek, aszalványok.

Kormányablak busz: A busz délelőtt I0 órától 16 óráig lesz a helyszínen.


- FrissMédia -