AKTUÁLIS
#útfelújítások
#projekt
#Dr. Seszták Miklós
16 projekt, csaknem 6 milliárd forint
Az M3-as autópályára vezető 10,3 kilométer hosszú út rekonstrukciója 820 millió forintba került. A megvalósult fejlesztés - emelte ki dr. Simon Miklós a térség országgyűlési képviselője - Nyírbátor és Nyírgyulaj lakóinak is jelentős minőségi változást jelent a közlekedésben. A fejlesztés másik pozitív eredménye, hogy a nyírbátori ipari parkban működő üzemeknek is korszerű, biztonságos útpálya áll a rendelkezésükre.

Az átadóünnepségen Nyírgyulaj polgármestere, Becsei György emlékeztetett arra, hogy a településen számtalan beruházás valósult meg az elmúlt két önkormányzati ciklusban. "Összességében a helyben jelentkező problémákra - igényekre próbáltunk olyan fejlesztéseket megvalósítani, amelyek megoldást jelentettek bizonyos élethelyzetekre." Ezt folytatva emelte ki Becsei: az elkövetkező bő másfél évben további öt projekt megvalósítása várható. Ugyanakkor talán ez az útfelújítás a legjelentősebb a település életében, hisz "bármerre akarunk kimozdulni, ezt az utat nem tudjuk elkerülni." - fogalmazott a polgármester.

Uniós támogatással két ütemben fordítanak 2,9 milliárd forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közút-hálózatára – mondta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. A rohamtempóban iparosodó Nyírbátor és az M3-as autópálya közötti 10,3 kilométer hosszú út rekonstrukciója a város lakói mellett az ipari parkban működő üzemeknek is hasznos. Az elnök kiemelte: "ezeknek a beruházásoknak gazdasági fókuszuk van. Minden fejlesztést, legyen az óvoda vagy út, a gazdaság fejlesztése érdekében végezünk."

Dr. Simon Miklós, a terület országgyűlési képviselője rámutatott, hogy ebben az időszakban nemcsak ezen az úton, hanem Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírmihálydi, Újfehértó, Nagykálló főutcáján is rekonstrukciót végeztek. A képviselő kiemelte, hogy ezek a beruházások hozzájárulnak a munkahelyek megtartásához és új befektetők vállalatok megjelenéshez a térségben. Simon elmondta, hogy már folyamatban van a most felújított útba csatlakozó, közvetlenül az ipari parkkal összekötő út tervezése, amelyre újabb egymilliárd forintot nyert a térség. Ezen felül - jegyezte meg a képviselő - az ipari parkban energetikai központ és autóbuszállomás is létesül. Simon köszönetét fejezte ki dr. Seszták Mikós korábbi nemzeti fejlesztési miniszternek a segítségért, amit a térségnek nyújtott.

Csapó László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával két ütemben összesen 16 projektben 69,265 kilométer hosszban történnek burkolatfelújítási munkák, három körforgalmi csomópontot is megépítenek. A projektek kivitelezése bruttó 5,973 milliárd forintba kerül. A 2017-2020 évekhez kapcsolódóan hazai és uniós forrásból finanszírozott, helyi- és országos közút-hálózaton történő fejlesztési és felújítási munkákra kötött keretmegállapodás alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 33 útszakaszon bruttó 6,31 milliárd forint költséggel 93,457 km hosszon történnek útfelújítási munkák 2018 végéig.

Dr. Seszták Miklós, a Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos, korábbi nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy az itt élők számára az egyik legfontosabb beruházás végére került ma pont. Köszönet illet mindenkit, aki ezért bármit is tett. Azokat, akik türelemmel viselték az olykor időveszteséggel járó felújítást, és köszönet illeti a kivitelezőket. "Mi akkor tudunk igazán jó dolgokat véghezvinni, ha van iránymutatás, hogy merre menjünk." Elindultunk egy úton..., de van mit még tenni - zárta beszédét a kormánybiztos.

A burkolatfelújítási munkák terveit a ROD Kft. készítette el. A kivitelezési munkák elvégzésével a közbeszerzési eljárás alapján a STRABAG Általános Építő Kft. - STRABAG Építő Kft. - BELFRY SZOLNOKI ASZFALT Kft. konzorciumot bízták meg.

A projekt második szakaszában a megye úthálózatának 42 kilométernyi részét fogják korszerűsíteni. Többek között a Fényeslitke-Döge, a Nyíregyháza-Kótaj és az Ura-Csenger közötti útszakaszokon végeznek majd munkálatokat.

- FrissMédia -