NAGYVILÁG
Belföld
#Vásárosnamény
#fejlesztés
#gimnázium
135 milliós fejlesztés Bereg szívében
135 milliós fejlesztés valósult meg Vásárosnaményi Járás egyetlen gimnáziumában a Bereg szívében, Vásárosnaményban. A gimnázium, ami a Il. Rákóczi Ferenc nevet viseli, 1952 óta szolgálja a beregi térség fiataljainak színvonalas képzését. A beruházás a Kisvárdai Tankerületi Központ iskolafelújítási programjának része volt, amelynek teljes költsége hét intézményre vetítve, csaknem 750 millió forintot tett ki.

Az országosan mintegy 30 milliárd forintos keretből megvalósult program elsődleges célja volt, hogy az elmaradott infrastrukturális állapotú iskolák fejlesztése megvalósuljon, hiszen kiemelten fontos annak érdekében, hogy a helyi szükségletnek megfelelő fejlesztés eredményeképp minden intézményben az iskolai nevelés-oktatás alapfeladatainak ellátását támogató környezet biztosított legyen – fogalmazott a Kisvárda tankerület igazgatója a projektzáró rendezvényen.

Pásztor Gyula Csabáné köszöntőjében rámutatott, hogy a kor kihívásainak is megfelelve folytathatják a tanévet a diákok és tanárok a gimnáziumban, majd kiemelte, a felújításra került gimnázium azt a célt hivatott szolgálni, hogy a „felnövekvő nemzedékek megtartsák azokat az értékeket, amelyek lehetővé tették, hogy több mint ezer éve „él nemzet e Hazán”.”

A megvalósult fejlesztésekről szólva a tankerület igazgatója kiemelte, hogy a tornaterem csúszásmentes padlóburkolatot kapott, nyílászáróit kicserélték, és a falburkolata is megújult. A tornateremmel szemközti szárnyban ablakcsere, a kazánházban az üvegfal és a kazán cseréje is megvalósult. A projekt részeként új nyelvi labor kialakítása is megtörtént, új számítógépekkel.

Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere kiemelte, hogy a város és a Kisvárdai Tankerület együttműködése példás, hiszen a közös gondolkodásnak eredménye, hogy zökkenőmentesen működnek a város oktatási intézményei. Filep úgy fogalmazott, hogy „a gyermek a jövő záloga.” Éppen ezért, nem mindegy, hogy az innen kikerült gyermek milyen alapokat visz magával. A jó oktatáshoz meg elengedhetetlen a korszerű, 21. századi infrastruktúra – fogalmazott.

A polgármester ezen a rendezvényen jelentette be, hogy a város elnyert egy negyvenmillió forintos támogatást, amiből a most megújult gimnázium szomszédságában „felépül a beregi Judo-centrum.”

Baráth Tiborné, Intézményvezető-helyettes köszönetét fejezte ki a fejlesztéssel kapcsolatban majd kiemelte, hogy az iskola tanári kara jelenleg is olyan innovatív pedagógusokból álló közösség, „mely hivatása iránt elkötelezett, gyermekcentrikus, nyitott a változásokra,” hatékony együttműködésre képes az intézményi célok megvalósítása érdekében.

Az ünnepségen jelen voltak a környező települések polgármesterei, járási hivatalvezető, valamint Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, aki maga is ebben a gimnáziumban végzett.

A szalagvágást megelőzően a gimnázium diákjai adtak műsort, majd a történelmi egyházak képviselő megszentelték az épületet.

A beruházás a Széchenyi 2020 programban valósult meg, forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította, vissza nem terítendő támogatással.

A tankerület további fejlesztéseiről itt és itt írtunk.

Videó a csatornánkon: