KÉK FÉNY
#fegyház
#molotov koktél
#Vaja
13 év fegyház a vajai Molotov-koktélos támadó büntetése
13 év fegyházra ítélte R.CS-t a Nyíregyházi Törvényszék több ember sérelmére, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt. Az elítéltet a bíróság kizárta a kedvezményekből is.

A törvényszék gyakorlatilag a vádhatóság álláspontját osztotta és bizonyítottnak látta az ügyészség által felállított tényállást. Az ítéleti tényállás szerint szerint a vádlott és a sértett 2022. július 22-én összeverekedett, ezért R.Cs. azzal a céllal, hogy a tettlegesség miatt elégtételt vegyen, 2022. július 24-én az éjjeli órákban felkereste az ingatlant, melyben a sértett a családjával lakott, majd egy benzinnel teli üvegpalack nyakába papírt tett, meggyújtotta azt és az így készült molotov koktélt a ház homlokzatára dobta.

A palack darabokra tört, lángra lobbantotta a stablondeszkát és egy műanyag burkolatú elektromos kötődobozt is, továbbá a kiömlő benzin meggyújtotta a szomszéd udvarán álló trambulint. A házban tartózkodók észlelték a tüzet, az égő szarufát vízzel eloltották. A vádlott által előidézett tűz a sértettek életét közvetlenül veszélyeztette, a halálos eredmény kialakulását csak a sértett tűzoltása akadályozta meg.

A vádlott az utolsó szó jogán ismét előadta a védekezést, miszerint ő nem akart senkit megölni, csak revansot akart venni az őt előző nap ért attrocitás miatt. A terhelt ismét bocsánatot kért, bár ezt a sértett nem fogadta el.

A védelem eltérő minősítésért és enyhítésért, míg az ügyészség súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.