NAGYVILÁG
Külföld
#árvíz
#károk
125 millió hrivnyára becsülik az áradás okozta eddigi kárt
Az előzetes becslések alapján legalább 125 millió hrivnya (mintegy 1,47 milliárd forint) kárt okoztak eddig Kárpátalja megyében az utóbbi napok nyugat-ukrajnai esőzései nyomán kialakult áradások - közölte szerdán Olekszij Petrov kárpátaljai kormányzó hivatala.

A tisztségviselő a nap folyamán a katasztrófavédelmi szolgálat és a tiszai vízügyi hatóság vezetőivel körberepülte a román határnál lévő técsői és rahói járást. A kiadott közlemény szerint az áradások leginkább a rahói járást sújtották. A keddi heves esőzések következtében a Tisza folyó vízszintje hirtelen, helyenként 4-5 métert emelkedett.

"A megyében keletkezett infrastrukturális veszteségek, azaz a megsérült utakban, hidakban, védőgátakban keletkezett károk értéke előzetes számítások alapján 125 millió hrivnya lehet. Még nem ismert annak a kárnak a mértéke, amelyet a házakban és a háztáji gazdaságokban okozott az áradás, ezt később különleges bizottságok mérik majd fel a helyszínen" - írta közleményében a kormányzói hivatal.

Denisz Smihal miniszterelnök ugyanakkor szerdai tájékoztatóján meggyőződését fejezte ki, hogy Kárpátalján az 1998-as nagy árvíz után épített védőgátak kitartanak, és a régió könnyebben átvészeli a mostani ítéletidőt. Az tanácsolta az áradások sújtotta térségekben lakóknak, hogy próbálják házaikat körülvédeni az árvízzel szemben.

Az országos katasztrófavédelmi szolgálat délután jelentette, hogy a szintén a nyugati országrészben lévő Ternopil megyében a Dnyeszter folyó áradása miatt két faluból elkezdték evakuálni a lakosokat, mintegy száz embert költöztetnek ki.

A kora esti órákra Vinnicja megye déli részén is emelkedni kezdett a Dnyeszter folyó vízszintje, a jampili járásban három kistelepülésen már víz alá került néhány háztáji telek - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál, a járási állami adminisztrációra hivatkozva.

A heves széllökésekkel kísért esőzések az elmúlt két napban a legnagyobb pusztítást Ivano-Frankivszk megyében végezték - ott három halálos áldozatot is követelt az ítéletidő, egy személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak -, továbbá Lviv és Csernyivci megyékben okoztak súlyos károkat.

Főkép: FrissMédia/archívum

- MTI -