PUZZLE
Bulvár hírek
123 éves volt - meghalt a világ állítólag legidősebb embere
123 éves volt – saját bevallása szerint – Appaz Iljev, aki még II. Miklós cár alattvalójaként látta meg a napvilágot a XIX. század végén. Ingusföldön élt és halt az öreg pásztor, aki élete végéig jó egészségnek örvendett.

“Aludj naponta 11 órát és kerüld az orvosokat!” – ez volt a jelszava az ingus pásztornak, aki saját bevallása szerint 123 éves volt.


Az orosz hatóságok ennek alapján állították ki a személyi okmányait, de eredeti dokumentum nincs, mert a cári időkben ezeken az isten háta mögötti területeken nemigen volt népesség-nyilvántartás. Erre az első világháború idején került sor, amikor Appaz Iljevet be is hívták. Először a cárt szolgálta, majd pedig a Vörös Hadseregben vitézkedett a polgárháború idején. Azután visszatért Ingusföldre, ahol pásztorként kereste kenyerét. Szerencséjére a második világháború idején már túlságosan idősnek találták ahhoz, hogy behívják katonának.

A háborút elkerülte, de a kitelepítést nem. Sztálin azzal gyanúsította a muzulmán kisebbségeket, hogy együttműködésre törekedtek az előretörő nácikkal. Emiatt az ingusokat – a csecsenekhez hasonlóan – tömegesen áttelepítették az ország belsejébe, Kazahsztánba. A brutális akcióban nagyon sokan meghaltak. A megmaradt emberek nagyon nehezen éltek Kazahsztánban. Appaz Iljevnek az volt a szerencséje, hogy szerény igényei voltak: Kazahsztánban is pásztorkodott. Az ingusokat csak Sztálin halála után /1953/ engedték vissza a szülőföldjükre.

Ingusföldön éldegélt haláláig az öreg pásztor, aki kerülte az orvosokat. Egy szemműtétje azért volt Appaz Iljevnek is, aki 123 éves korában adta vissza lelkét teremtőjének. Az esetről beszámoló Daily Mail megjegyzi, hogy hivatalosan az amerikai Sarah Knauss számít a világ leghosszabb életű emberének, mert neki megvannak a születési bizonyítványai. 1999-ben halt meg az Egyesült Államokban, ahol 119 évet élt.


- FrissMédia -