SPORT
Foci VB 2018
#Franciaország
#foci vébé
#döntő
#készültség
110 ezer embert helyeznek készültségbe a vébé-döntőre Franciaországban
110 ezer katona, rendőr és csendőr vigyáz a rendre a hétvégén, sőt még hétfőn is, amikor a francia válogatott hazatér a világbajnokságról - közölte Gérard Collomb belügyminiszter. Hozzátette: 44 ezer katasztrófavédő is készenlétben áll, mert továbbra is nagy Franciaország terrorfenyegetettsége.

Július 14-én, a nemzeti ünnepen megtartják a szokásos nagy felvonulást a Champs-Élysées-n, majd vasárnap következik a döntő a futball-világbajnokságon.

230 szurkolói zónát hoztak létre Franciaország területén. A legnagyobb Párizsban lesz, a Mars-mezőn: ide 90 ezer embert várnak! Az Eiffel-tornyot bezárják: a turisták sem szombaton, sem vasárnap nem mehetnek fel.

Miért e nagy készültség? Florence Parly asszony, Franciaország honvédelmi minisztere elmondta: az Iszlám Állam és más terrorista szervezetek imádják a szimbólumokat. Nizzában is a nemzeti ünnep alkalmából hajtott tavalyelőtt egy dzsihádharcos a tömegbe - megölve több tucat embert.

Franciaországban él Európa legnagyobb muzulmán közössége. Közülük csak kevesen szimpatizálnak a terrorizmussal és még kevesebben készek feláldozni az életüket a kétes célokért. Elég viszont egy vagy két dzsihádharcos is ahhoz, hogy véressé tegye a nemzeti ünnepet. illetve a futball-világbajnokság döntőjét.

Kylian Mbapé, a 19 éves színes bőrű sztár mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy mindent megtesz Franciaország győzelméért. A maximumot kell nyújtanunk, és mi ezt meg is tesszük Moszkvában - nyilatkozta Mbapé, akitől a franciák gólokat várnak. Franciaország utoljára 1998-ban nyert futball- világbajnokságot. Akkor hétfőn hatalmas díszmenet és népünnepély volt a Champs-Élysées-n. A Diadalívre pedig kiírták a győztes csapat tagjainak nevét. A többség már akkor is afrikai származású volt. A csapat vezére húsz éve Zinedine Zidane volt, akinek a szülei Algériából, kabil földről vándoroltak be Marseille-be. Zidane a Real Madrid mestereként harmadszor is megnyerte a BL-t, ezt követően pedig - sokak meglepetésére - lemondott. Párizsban sokan úgy gondolják, hogy ő lehet a francia válogatott új szövetségi kapitánya. Vasárnap azonban egykori csapattársa, Didier Deschamps vezetheti diadalra a francia válogatottat a Luzsnyiki stadionban, Moszkvában.