KÉK FÉNY
#Máriapócs
#gyilkos
11 év után fogták el a máriapócsi kegyetlen gyilkost
Máriapócsi otthonában ölték meg 2010 szeptemberében Péter bácsit. A 75 éves férfire akkor családtagjai találtak rá, már több napja halott lehetett. Akkor, mivel az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, a nyomozást felfüggesztették. Az NNI döglött ügyek osztálya 2020-ban újra nyitotta az aktát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást rendelt el 11 évvel ezelőtt, egy 2010 szeptemberében történt emberöléssel kapcsolatban, akkor nem jártak eredménnyel. Pedig a nyomozók meglehetősen hatékonyan dolgoztak, hisz' 5 hónap leforgása alatt 4 idősek sérelmére elkövetett emberölés történt 2010 szeptember és 2011 februárja között. Három esetben hamar meglett az elkövető. A máriapócsi eset elkövetőjét végül 11 évre rá, e hét csütörtökön gyanúsította meg a nyomozóhatóság.

Máriapócsot megrázta az eset, hisz Péter bácsit mindenki szerette. A gondok felesége halálát követően kezdődtek el, "rossza arcok" vették körbe a bácsit, nem jó emberekkel ismerkedett. Köztudott volt, hogy "jó a nyugdíja az öregnek" - meséli egy, az ügyet jól ismerő ember.

Péter bácsira a rokonok találtak rá, miután feltűnt a szomszédoknak, hogy az ételhordót nem viszi be pár napja senki. 2010-ben is nagy erőkkel indult el a nyomozás. Péter bácsi fia Budapesten élt akkor, rendőrként kereste édesapja gyilkosát, eredménytelenül. Úgy tudjuk, hogy az ügyben magánnyomozók is próbáltak eredményt felmutatni. A szálak akkor egy L. nevezetű helyi emberhez vezettek, de végül a gyanúsításig sem jutottak el a nyomozók, felfüggesztették a nyomozást és vártak, hátha előkerül valami az esettel kapcsolatban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság egymillió forint nyomravezetői díjat is kitűzött akkor, de az sem segített az ügy felderítésben.

A Készenléti Rendőrség 2020-ban újra elővette az ügyet, majd a nyomozati iratok és a lefoglalt bűnjelek áttekintése és értékelése után a nyomozás továbbfolytatásáról döntött. A nyomozás eredményeként a Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztálya gyanúsítottként hallgatta ki a jelenleg más bűncselekmények elkövetése miatt jogerős szabadságvesztését töltő 45 éves B. Róbertet.

2020 márciusi adatok szerint, megyénkben öt olyan ügy volt, melyekben az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani.

Ezek közül csupán három volt a befejezett emberölés, tehát amikor a sértett meg is halt. Egy további ügyben emberölés kísérlete miatt folyt az eljárás, míg az ötödik ügyben halált okozó testi sértés a minősítés.

A Btk. szerint a legtöbb bűncselekmény büntethetősége egy bizonyos időtartam elteltével elévül, azaz ilyenkor az eljárást meg kell szüntetni, az elkövető a továbbiakban már nem vonható felelősségre. Az általános elévülési idő az elkövetéstől számított öt év, vagy ha az adott bűncselekmény büntetési tételének a felső határa az öt évet meghaladja, akkor ezen felső határnak megfelelő idő elteltével következik be az elévülés.

Emberölés alapesetében a törvény szerint 5-15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, tehát az elkövetéstől számított 15 év elteltével bekövetkezik az elévülés, azaz nem lehet tovább eljárni, az eljárást meg kell szüntetni. Természetesen az elévülést félbeszakítja a hatóságoknak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt tett eljárási cselekménye, tehát pl. a nyomozás elrendelése, házkutatás stb. Az elévülés a félbeszakadástól újra elkezdődik.

Halált okozó testi sértés esetén 8 év az elévülési idő.

Vannak olyan bűncselekmények, amelyeknek a büntethetősége soha nem évül el. Ilyen az emberölés mindegyik minősített esete, pl. a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetés, a nyereségvágyból való elkövetés stb.

Ezeknél az eseteknél a mai napig nincs meg a tettes

1994-ben Mátészalkán a benzinkúton az egyik dolgozót ismeretlen tettes lelőtte, a napi bevételt elvitte. Az akkori büntetőeljárási szabályok szerint a nyomozást előbb megszüntették, mert az elkövető ismeretlen volt, majd 2009-ben az ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását, mert új bizonyíték merült fel. Azóta újra felfüggesztették az eljárást.

2003 januárjában történt Nyíregyházán a Virág utcai emberölés. A bolti eladót késsel ölte meg az elkövető, majd elvitte a bevételt is. A rendőrség két gyanúsítottat is kihallgatott – egymástól függetlenül – az emberölés elkövetése miatt, azonban velük szemben a nyomozást meg kellett szüntetni, mert nem volt bizonyítható, hogy ők követték volna el a bűncselekményt.

A minősítése a bűncselekménynek: nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, melynek a büntethetősége nem évül el.

2012-ben Bátorligeten a sértett a melléképülete hátsó ajtajának kilincsébe áramot vezetett a tolvajok elleni védekezésképpen, azonban az ismeretlenül maradt tolvaj a kábeleket átkötötte az első ajtóra, amit a sértett használt.

Az elkövetőt nem találta meg a rendőrség, ezért az eljárás fel van függesztve. A bűncselekmény minősítése: emberölés kísérlete.

Halált okozó testi sértés

2013-ban Nyíregyházán, a Korányi úton találták meg egy kihűlt férfi holttestét, akiről a boncolás után kiderült, hogy bántalmazásba halt bele. Az elkövetőt nem találta meg a rendőrség, ezért az eljárást felfüggesztették.

Természetesen az, hogy az eljárás az adott ügyben fel van függesztve, nem jelenti azt, hogy a rendőrség nem keresi a lehetséges elkövetőt. A fenti ügyekben is előfordult, hogy évek elteltével merült fel új bizonyíték, amelyet ellenőrizni kellett. Ilyen esetben a nyomozást, illetve az eljárást újra elrendelik - tájékoztatta portálunkat dr. Szilágyi László csoportvezető ügyész.

- FrissMédia -