NAGYVILÁG
Külföld
11 ember fulladt vízbe Egyiptomban
Egy fiú segítségére sietett 10 ember. Mind a vízbe vesztek.

A tragédia Egyiptom északi részén, Alexandria egyik veszélyes partszakaszán történt. Először egy fiatal fiú szaladt a vízbe, majd fuldokolni kezdett, és mikor egy férfi a segítségére sietett, őt is elragadta az áramlás. Erre egy csoport kilenc tagja rohant a tengerbe, hogy kimentse őket, de ők is mind megfulladtak – számol be az MTI a helyi turisztikai hivatalra hivatkozva. A helyi katasztrófavédelem hat holttestet emelt ki a vízből, a többiek után még kutatnak.

"Ezen a helyen barátommal, aki ma egy állami szervezet jogi igazgatója, szintén majdnem vízbe fulladtunk, de ki kellett menteni egy fiatal lányt is ugyanekkor, sőt, az egyiptomi idegenvezetőt is - mondta Dr. Kiss Róbert Richard turisztika szakújságíró. Az alexandriai strand rendkívül veszélyes, mert befelé sodorja az úszókat a víz néhány helyen, s olyan erős az ellenáramlás, hogy csak a nagyon jó úszók vagy a helyet jól ismerők bírnak a partra visszaúszni ezeknél a szakaszoknál.

Az Alexandriához közeli, népszerű strandok jelenleg a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, így a helyszínen életmentők sem voltak az őrhelyeken. A csoport tagjai kora hajnalban mentek ki a tengerpartra, hogy elkerüljék a tilalom betartását ellenőrző rendőröket. Az egyiptomi Palm Beach egyébként is veszélyes partszakaszáról ismert. A helyi sajtó szerint itt minden évben sokan a vízbe vesznek, mert nagyon erősek az áramlatok, és sok a szikla. Tavalyelőtt, 2018-ban 21 haltak meg, számos parlamenti képviselő többször is követelte már az itteni strandok bezárását.

A mostani baleset komoly aggodalmakat váltott ki Egyiptomban, ahol nyáron 38 Celsius-fokos a hőség, és az emberek a járványtilalom ellenére igyekeznek a vízben enyhülést találni.