NAGYVILÁG
Belföld
#tűzoltók
#ajaki önkéntes tűzoltók
#jubileum
#Péter-tó
#Ajak
#dr. Seszták Miklós
100 éves és olyan friss, mint fiatalkorában!
Színpompás önkéntes tűzoltói találkozóval és versennyel ünnepelték a 100 éves Ajaki Önkéntes Tűzoltó Testületet a kisvárdai járásban lévő településen. A jelenlegi formában 2008. november 5-én alakult Ajaki Tűzoltó Egyesület elődjének tartja az1923-ban alakult Ajaki Önkéntes Tűzoltó Testületet.

A házigazda, a 100 éves Ajaki Tűzoltó Egyesület kiváló helyszínen, a város melletti Péter-tónál fogadta a résztvevőket. A felnőttekkel együtt sok gyermeket, fiút és lányt egyaránt. Az időjárás is kedvezett a rendezvényhez, a hangulat is remek volt. A jubileumi eseményre a vármegye önkéntes, intézményi tűzoltói érkeztek és társaik, bajtársaik határon innen és túlról.

Az eszközök szerényebbek, mint a hivatásosoké, olykor régi, de még használható eszközök is felbukkantak.

A versenyen az önkéntesek célba locsolásban, tömlőgurításban és fecskendős váltófutásban mérték össze erejüket.

Kiderült, ki a jobb a szivattyúk, tömlők villámgyors használatában, összeszerelésében, vízsugárral való célba találásban. Ezúttal sportról és játékról volt szó, de mindannyian tudjuk, hogy az életben, éles helyzetben ezek életmentő folyamatok. Az önkéntes fiatalok közül pedig sokan választják életpályaként is a tűzoltóságot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében 40 önkéntes tűzoltó egyesület tevékenykedik, közülük hat önállóan is bevethető egy-egy kárhelyszínen. Ők azok, akik a szabadidejüket azzal töltik, hogy másokon segítsenek.

Jelenleg Magyarországon több mint hatszáz önkéntes tűzoltó egyesület (ÖTE) működik. Tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejükben végzik feladataikat. A szaktevékenység mellett e szervezeteknek célja a helyi, illetve tűzoltó hagyományok ápolása, a közösség összetartása, az utánpótlás-nevelés, de gyakran polgárőri, és településőri feladatokat is ellátnak. Néhányan a résztvevők közül:

A Magyar Tűzoltó Szövetség 1870-ben alakult meg Gróf Széchenyi Ödön kezdeményezésére, aki elsőként töltötte be az elnöki tisztséget. Az alapítását követõen mintegy nyolc évtizeden keresztül eredményesen működő szövetséget XX. századi történelmünk viharai ugyan elsodorták, ám jogutódként 1990-ben újra megalakult a napjainkban is működő Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ).


Az országszerte működő több ezer önkéntes tűzoltó szervezet megyei szövetségekbe szerveződve kapcsolódik az MTSZ-hez. A szervezetnek országosan jelenleg mintegy 30 ezer tagja van. Közöttük vármegyénk önkéntesei.

A rendezvény nyitóünnepségén jelen voltak a vármegyei katasztrófavédelem vezetői, dr. Ragány Adrienn, Ajak polgármestere, valamint dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője is.

Az Ajaki Tűzoltó Egyesület megalakulásának 100 évfordulója alkalmából rendezett ünnepi találkozót és versenyt díjátadás, majd hatalmas habparti zárta.