KÉK FÉNY
#alkohol
#vádlott
10 órája nem ivott alkoholt, mégis eltiltják a vezetéstől
Naponta több vádat is emel megyénkben az ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, ennek ellenére nem csökken az ilyen bűncselekmények száma. Sokszor a meggondolatlanság vezet a bűncselekmény elkövetéséhez, ahogyan az alábbi eset is mutatja - tájékoztatta portálunkat dr. Szilágyi László.

Az ügyészségi sajtószóvivő közleményében az esetről azt írja, hogy a Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a több mint harminc éve jogosítvánnyal rendelkező és rendszeresen vezető vádlott, 2018. december elején egyik délután, éjszakába nyúlóan ünnepelte az unokája születését, miközben nagyobb mennyiségű sört, vodkát és házi pálinkát fogyasztott. Másnap reggel a vádlott nem érezte magát ittasnak, ezért délelőtt gépkocsiba ült, és elindult a piacra vásárolni, azonban a rendőrök igazoltatták, melynek során légalkohol vizsgálatot végeztek. A mérőműszer megállapította, hogy a vádlott szervezetében egy ezreléket meghaladó, szeszesital fogyasztásából származó légalkohol koncentráció volt, ami közepes fokú ittasságnak felel meg. Hiába telt el több mint tíz óra az alkohol fogyasztásától, a vádlott szervezetéből a nagy mennyiségű sör és tömény szeszesital nem ürült ki.

Az ügyészség a bűncselekmény miatt pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság a közúti járművezetéstől is tiltsa el a vádlottat.

Fontos tudnia minden járművezetőnek, hogy a törvény szerint kötelező eltiltani a járművezetéstől azt, aki ittas állapotban vagy kábítószer hatása alatt, úgynevezett bódult állapotban vezette a járművet. Különös méltánylást érdemlő esetben a bíróság mellőzheti az eltiltást, azonban ez a gyakorlatban ritka, mint a fehér holló. Ilyen fehér holló az az eset, amikor nem tiltotta el a bíróság azt a járművezetőt, aki mezőgazdasági betakarítási munkát végzett társaival a falu határában, miközben pálinkát is fogyasztottak, majd a szívproblémái miatt rosszul lett társát a férfi beültette a gépkocsijába, és elindult vele az orvoshoz. Mentőt hívni a szántóföldre nem tudtak, mert a térerő hiányában a mobiltelefonok nem működtek.

A faluban aztán a rendőrök igazoltatták a vádlottat, és a szonda kimutatta az alkoholfogyasztást. Az ilyen és ehhez hasonló életmentő magatartást a bíróság értékelheti olyan körülményként, ami nem indokolja a járművezetéstől eltiltást.