Tudja, melyik a világon a legismertebb magyar szó?

Miközben mi rengeteg jövevényszót építettünk be a nyelvünkbe, többnyire magyarosított formában, addig más népek csupán kevés kifejezést vettek át tőlünk. A gulast sok helyen ismerik, bár többnyire leves helyett a mi pörköltünket értik alatta. De van ennél elterjedtebb magyar kifejezés is a világ különböző nyelveiben. Sőt: egy magyar családnév is köznévként szerepel az angolban.

2020. február 29.

Miért látják különlegesnek mások a magyar nyelvet?

Azt tudja mindenki, hogy a nyelvünk teljesen egyedi, nehezen találna közeli rokonokat magának. Megkérdeztünk magyarul tanuló külföldieket arról, hogy mi az, ami a leginkább megragadja őket benne?

2020. február 28.

​Az írott nyelv zavarai állnak a logopédia európai...

Országszerte programokkal várják az érdeklődőket a logopédia európai napján, március 6-án, az idei központi témát az írott nyelv, azaz az olvasás és az írás zavarai adják.

2020. február 27.

Tudja, melyik volt az első, magyarul nyomtatott könyv?

A hazai nyomdászat első műve hetven levelet (ebből 133 nyomtatott lapot) tartalmazott és mindössze tíz példányban maradt fenn a világon.

2020. február 26.

Tudja, mi a hirip? Székely kifejezések és jelentéseik

A székely nyelvjárások igazi kincseket rejtenek, amiket íróink és költőink is előszeretettel használtak. Ezen kifejezések jelentéseit viszont nem mindig tudjuk, hiába ismerős a hangzásuk. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ismert és kevésbé ismert székely kifejezést, melyeket Székelyföldre utazva gyakran hallhatunk.

2020. február 25.

Tudja, mi az az ugorgyán? Tájszavak és régies kifejezések

Az egyes tájegységekben egészen különleges szókészletbeli különbségekkel találkozhatunk, melyek nagyban hozzájárulnak a magyar nyelv sokszínűségéhez. Cikkünkből megtudhatja, Ön ismeri-e a tájszavakat és régies kifejezéseket, tudja-e, mire használták őket régen.

2020. február 24.

Hinné, hogy az álomnak is van nyelve?

Kell, hogy legyen, hisz Balázs Géza nyelvész professzor könyvet is írt róla. Az álom nyelve című kötet különleges világba visz el bennünket.

2020. február 23.

Ezek a leghosszabb magyar településnevek

Nehéz őket kimondani, leírni is kihívást jelent a nevük, akik viszont ott élnek, bizonyára már hozzászoktak településeik szokatlan elnevezéseihez. Összegyűjtöttük a leghosszabb magyar településneveket, határon innen és túl.

2020. február 22.