Fogadjunk, hogy Ön is ismeri a hangját az új Magyar...

Átadták a 2021-es Magyar Nyelvőr-díjakat a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) csütörtökön, Budapesten. Az egyikük hangja minden pályaudvarról ismerős lehetett. Ha valaha utazott vonaton, akkor az Ön barátja.

2021. december 16.

Politikai korrektség és humor - ők lettek most a legjobb...

Idén a járvány miatt virtuálisan rendezték meg a Kossuth-szónokversenyt. A versenyzők határon innenről és túlról jelentkeztek be. A téma a politikai korrektség és a humor viszonya volt.

2021. november 13.

Melyek ezek közül a török jövevényszavak?

A törökökhöz történelmünk során nagyon is sok közünk volt, nem csoda hát, hogy jó néhány szavunk származik a török nyelvből. Többségük még a honfoglalást megelőző időkből maradt velünk, míg más részük a 150 éves hódoltság korából. Lássuk, tudja-e, hogy az alábbiak közül melyik a török jövevényszó?

2021. november 07.

Mi volt az eredeti jelentése?

A nyelvújítás korában, a 18.-19. század fordulóján olyan szavak is létrejöttek, melyeket ma már nem ismerünk, vagy egészen más értelemben használunk, mit amilyenben kitalálóik gondolták volna. Rengeteg új szó keletkezett akkor, a nyelvújító mozgalomnak köszönhetően a nyelvünk nem pusztán tízezer új szóval bővült, hanem egységes is lett. Ön ki tudja találni, hogy melyik mit jelentett volna?...

2021. november 06.

A szülőföld egy érzés, ami bárhová mész, elkísér: így látja...

3 perc elég, hogy elmondjuk, mit jelent a szülőhaza, a szülőföld fogalma? Igen, ha segít a technológia!

2021. november 06.

Melyik szó illik a megfelelő helyre?

Nem mindegy, hogy elsül, felsül vagy megsül. Ugyanabból az alapigéből más és más jelentésű szót kapunk az egyik, és mást egy másik igekötő hozzáillesztésével.

2021. november 05.

A 9 leggyakoribb karácsonyi szó, amit az emberek rosszul írnak

Hamarosan a boltok is elkezdik karácsonyi köntösbe öltöztetni magukat, ennek alkalmából hoztunk egy helyesírási kvízt az ünnepek kapcsán előkerülő szavakkal.

2021. november 04.

A helyesírás szabályai, avagy nyelvtan helyesen

Melyik mondatban NINCS hiba? Mennyire van otthon a magyar helyesírásban? Most tesztelheti tudását következő kvízünkkel.

2021. november 03.