Teszt - Rendhagyó toldalékolás! Egyszerű, mégis nehéz? Döntsék...

Ismét egy 13 kérdéses teszttel készültünk Önöknek! A toldalékolás a lehető legegyszerűbb dolog a világon, legalábbis ezt gondolhatják addig, amíg tesztünket ki nem töltik! Jó szórakozást hozzá! A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával.

2018. november 20.

Teszt - Rövidítsünk! Ön tudja a helyes választ?

A rövidítéseknél a főszabály, hogy ha összevontunk, akkor csak a kezdőbetű nagy (pl. Malév, Ofotért), ha a szavak első betűje szerepel a szóban, akkor csupa nagybetűs (akkor is, ha összetétel ezen belül bármelyik tag): MÁV, NMHH. A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával.

2018. november 18.

Szavak, amelyeket gyakran hibásan írnak le

A kiejtés szerinti, a szóelemzés szerinti, a hagyomány szerinti és az egyszerűsítés alapján történő írásmód a helyesírás négy alapelve. A legtöbb szót kiejtés szerint írjuk, de rögtön utána gyakoriságban a szóelemzés elve szerint írt szavak következnek.

2018. november 17.

Második lett a nyíregyházi egyetemista a Kossuth-szónokversenyen

19. alkalommal került megrendezésre a Kossuth-szónokverseny, ahol 21 Magyaroroszágról és a környező magyarlakta területekről érkezett fiatal mérettette meg magát. A versenyzők között volt Miklós István is, a Nyíregyházi Egyetem diákja.

2018. november 15.

Teszt - Földrajzi nevek! Ön tudja a helyes választ? Tegyen próbát!

Nem kell megtanulni minden földrajzi név helyes írásmódját, elég megtanulni a szabályokat. Ezekből bizony jó sok van. A tesztet úgy állítottuk össze, hogy a legtöbb példa külön szabályhoz kapcsolódjon. Ráadásul az i képző is nehezíti sokszor a dolgunkat; azért tegyenek próbát! A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük, a...

2018. november 14.

Miért van ma ünnep mindannyiunknak?

1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt. A magyar nyelv napja van ma és hogy ez miért nagyon fontos nekünk, arról Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas újságíró beszélt a Karc FM rádióban.

2018. november 13.

Ön kitalálja, melyik szó nem szinonimája a képre írt szónak?

Szinonimák, vagyis rokon értelműek azok a szavak, amelyek különböző alakúak, de azonos vagy hasonló dolgot jelentenek. Vagyis a szinonimáknál a hangalak eltér, de a nyelvi fogalom és a valóságos jeltárgy, amire utalnak, azonos vagy hasonló. Töltse ki kvízünket! A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük, a Szerencsejáték Service...

2018. november 11.

Nyelvújító kvíz! Ön tudja a helyes választ?

A magyar nyelvújítás célkitűzése a magyar nyelv megtisztítása volt a jövevényszavaktól és az idegen szavaktól. Ennek jegyében a neológusok különféle módszerekkel alkottak szavakat, amelyek közül sok a mai napig nyelvünkben él. A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával.

2018. november 09.