Bibliai tekercseket találtak egy izraeli barlangban

Hatvan év után ismét bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira és más jelentős régészeti leletekre bukkantak a Júdeai-sivatag barlangjaiban, a Holt-tenger közelében - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

2021. március 16.

20 éve drámai napokat élt át Bereg - videó

2001. március elején válságos volt a helyzet a Felső-Tisza kárpátaljai és magyarországi szakaszán. A védelmi erők március 8-án kora hajnalra áttörték a 41-es főút Beregsurány és Vásárosnamény közötti töltését.

2021. március 07.

Kihalt ludat ábrázol egy 4600 éves egyiptomi festmény

Egy kihalt ludat ábrázol az ókori egyiptomi művészet egyik remekművének tartott festmény - állapította meg egy új tanulmányban az ausztráliai Queenslandi Egyetem egy kutatója.

2021. február 24.

Már 2 ezer éve is focistafrizurát hordtak a férfiak

A római korban a brit szigeteken élő őslakos férfiak hajviseletéről árulkodik egy szoborlelet, amit egy parkoló építésekor találtak Cambridgeshire-ben.

2021. február 19.

Egy skót könyve Magyarországról

Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal. Magyarország - Rövid történelmi vázlat könyvében arra vállalkozott, hogy a nagyvilág számára felvázolja Magyarország történelmét a 19. század második felének...

2021. február 18.

Kivégzési szertartáson ölték meg a fáraót

Egy korszerű technológiai eszközökkel végzett új kutatás szerint az ókori Egyiptomban 3600 éve uralkodó Szekenenré Ta-aa fáraót kivégezték, miután fogságba esett egy csatában.

2021. február 18.

1200 éves kard került elő hazánkban

Mintegy ezerkétszáz éves, Karoling kori kard került elő decemberben a Zala megyei Murakeresztúr határában; a Magyarországon egyedüli leletet szerdán mutatták be Nagykanizsán a sajtó képviselőinek.

2021. január 27.

Kutyáikkal érkezhettek Amerikába az első emberek

Az első emberek, akik az amerikai kontinensen letelepedtek, valószínűleg kutyáikkal együtt érkeztek - állapította meg a kutyák háziasítását vizsgáló új kutatás.

2021. január 26.