Egy skót könyve Magyarországról

Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal. Magyarország - Rövid történelmi vázlat könyvében arra vállalkozott, hogy a nagyvilág számára felvázolja Magyarország történelmét a 19. század második felének...

2021. február 18.

Kivégzési szertartáson ölték meg a fáraót

Egy korszerű technológiai eszközökkel végzett új kutatás szerint az ókori Egyiptomban 3600 éve uralkodó Szekenenré Ta-aa fáraót kivégezték, miután fogságba esett egy csatában.

2021. február 18.

1200 éves kard került elő hazánkban

Mintegy ezerkétszáz éves, Karoling kori kard került elő decemberben a Zala megyei Murakeresztúr határában; a Magyarországon egyedüli leletet szerdán mutatták be Nagykanizsán a sajtó képviselőinek.

2021. január 27.

Kutyáikkal érkezhettek Amerikába az első emberek

Az első emberek, akik az amerikai kontinensen letelepedtek, valószínűleg kutyáikkal együtt érkeztek - állapította meg a kutyák háziasítását vizsgáló új kutatás.

2021. január 26.

Több mint 2 ezer éves kaspóban nevelgette a virágait egy...

Homokhordás közben még 2004-ben talált egy edényt a kistiszaháti asszony. Megtetszett neki, hazavitte. Később egy amatőr régész szúrta ki, hogy 2300 éves kelta edényről van szó.

2021. január 20.

Középkori kincset találtak Magyarországon

Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében - közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum.

2021. január 18.

Ezeket az ősi helyszíneket tárták fel a régészek 2020-ban

Egyiptom, Izrael, Olaszország - csak néhány azok közül az ásatási helyszínek közül, ahol nagy kincsekre bukkantak tavaly.

2021. január 05.

Több tízezer jégkori sziklafestményt találtak az...

Több tízezer jégkorszakból származó sziklafestményt fedeztek fel Kolumbiában, az amazonasi esőerdőben.

2020. december 15.