SPORT
#férfi kézilabda
#Európa-bajnokság 2018
#Lékai Máté
#magyar válogatott
#Ljubomir Vrajnes
Vereség a csehektől, pont nélkül búcsúzott az Eb-től a magyar csapat
A horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon Csehország megérdemelt, 33–27-es győzelmet aratott a magyar válogatott felett. A magyar nemzeti csapat a vereséggel pont nélkül, a D-csoport 4. helyezettjeként búcsúzott a tornától, amelyen összesítésben a 14. pozícióban végzett.

Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a csoportkör utolsó fordulójában dőlt el, hogy a D jelű négyesből a spanyolok és a dánok mellett melyik csapat folytathatja az Eb-t a középdöntőben. Mivel a mieink játszották a korábbi meccset, ha biztosra akartak menni, legalább négy góllal kellett volna legyőzniük az előző körben bravúros sikert arató cseheket.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány a találkozóra a két, korábban kimaradó szélsőt, Fekete Dávidot és Országh Ádámot is benevezte, nyilván azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezúttal indulásból és szélről is eredményesebbek legyünk. A kettejük közül végül csak Fekete lépett pályára.Az újabb hétköznapi időpont ellenére szép számmal érkeztek szurkolók Varasdra, és a határ közelsége miatt természetesen a magyar drukkerek voltak nagy többségben, de a cseheknek is megvolt a maguk hangos tábora.

Védekezésben a meccs legelején még jól zártunk, amikor pedig kellett, Mikler Roland is a helyén volt, erre építve két góllal elléptünk. Utána azonban a csehek a két átlövőjük, Ondrej Zdráhala és a balatonfüredi Stanislav Kaspárek révén hamar kiegyenlítettek (ketten együtt hetet vállaltak csapatuk első nyolc találatából).

Ezt követően is a csehek rendre válaszolni tudtak a góljainkra, sőt a 17. perchez érve egy emberelőnyt kihasználva 10–8-ra megléptek. Innentől nekünk kellett folyamatosan futnunk az eredmény után, amit nem könnyített meg, hogy a dánok ellen is kimagaslóan védő Martin Galia egyre jobban elkapta a fonalat.

Sajnos ekkor védekezésben is csak ritkán tudtuk megakadályozni a gólszerzésben az ellenfelet, Vranjes 13–10-es hátránynál kért időt a 24. percben. A játék képe azonban nem változott, a csehek belelendültek, több lerohanásos gólt is szereztek, nekünk viszont semmi sem akart sikerülni. Ráadásul úgy tűnt, néhányan megijedtek a csapatban a csehek fordításától.

A csapatkapitány Schuch Timuzsin tüzelte a társait, ám egyre nagyobb bajba kerültünk, miután az Eb-mezőnyben egyedüliként egy edzőpáros irányította csehek öttel elléptek, míg mi tíz percig nem tudtunk betalálni. A 28. percben a videobíró használata után Leos Petrovsky kapott piros lapot, de a szünetre így is 15–11-es előnnyel mehetett el az együttese.

A folytatás előtt még az első félidőben négy gólt jegyző Lékai Máté biztatta a mieinket, szükség is volt rá a remélt fordításhoz. Az ellenállhatatlanul játszó Zdráhala góljai révén már hattal ment az ellenfél, miközben Kaspárek a bokáját fájlalva egy időre kivált a játékból. Innen kellett megkezdenünk a felzárkózást, de Galia többször is túljárt az eszünkön. Amikor a 37. percben Vranjes másodszor is időt kért, még ugyanúgy öt volt a hátrányunk, mint a szünetben (18–13).

„Harcoljatok!” – zúgott a magyar kórus, mialatt Borbély Ádám jött be Mikler helyére. Elég volt néhány jó védekezés, majd pontos befejezés (Lékai vette a hátára a csapatot), hogy elkapva a fonalat feljöjjünk 19–17-re. A csehek ezt látva egyből időt is kértek, ami jó döntésnek bizonyult, mert hamar visszaállították az ötgólos különbséget.

Mindent megpróbáltunk, volt hogy a kapust lehozva vagy éppen két beállóval támadtunk, de a Zdráhala vezette csehek jól őrizték az előnyüket. Vranjes harmadik időkérése után Mikler állt vissza a kapunkba, elöl pedig Bartók Donát szállt be nagy lendülettel a játékba. Az 55. percben a közte egyért indulhattunk, de nem tudtunk élni a lehetőséggel.

Több esélyünk pedig már nem volt a felzárkózásra, a csehek meg tudták ismételni a dánok ellen mutatott kiváló teljesítményüket, és 33–27-re nyertek, kiharcolva a továbbjutást. A magyar csapat három vereséggel búcsúzott az Eb-től, és összességében a 14. helyen zárt. Mindez azt is jelenti, hogy nem leszünk kiemeltek a világbajnoki selejtező sorsolásán, tehát igazán kemény ellenfélbe is belefuthatunk.

A magyar válogatott az Európa-bajnokság 1994 óta íródó története során 2000-ben és 2002-ben nem jutott ki a tornára, de amikor ott volt, mindössze egyszer, 2010-ben búcsúzott nyeretlenül – érdekesség, hogy az utolsó csoportmérkőzésen akkor is Csehország győzte le a csapatot –, de most először maradt pont nélkül.

Ljubomir Vranjes továbbra is nyeretlen a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, mérlege egy döntetlen és négy vereség.


-Friss Média-

Forrás: nemzetisport.hu