NAGYVILÁG
Külföld
#Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
#Pozsony
#külhoni magyar
#támogatás
#Erdélyi Rudolf
Több nyertes pályázat születhet 2018-ban
Idén a külhoni igényeknek megfelelően, a szokásosnál korábban, ismertették a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2018. évi pályázatait, melyekről Pozsonyban Erdélyi Rudolf, a BGA Zrt. vezérigazgatója és Czibula Ádám, a BGA Zrt. felvidéki intézményének vezetője beszélt az újságíróknak.

„A magyar kultúráért és oktatásért” című felhívás tárgyában központi és regionális pályázati felhívások:

I. A magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok és ahhoz kapcsolódó tevékenységek támogatása

II. A magyar közösség céljait szolgáló írott és elektronikus média, könyvkiadás támogatása

III. Civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működése, valamint a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlan-beruházások támogatása.

Egy pályázattal elnyerhető támogatás központi pályázat esetében: 500.000 – 2.000.000 Ft közötti összeg.

„A magyar kultúráért és oktatásért” című felhívás tárgyában központi és regionális pályázati felhívások:

Benyújtási határidő: 2017. december 19., 14.00 óra (közép-európai idő szerint)

Kiosztható keretösszeg: maximum 726.000.000 forint

A „Testvér-települési programok és együttműködések” című pályázati felhívás keretein belül Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti magyar-magyar kapcsolatok ápolását és fejlesztését célzó testvér-települési programok és együttműködések támogatására lehet pályázatot benyújtani. Magyarországi települési és megyei önkormányzatok pályázhatnak.

Igényelhető támogatás összege

Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 500.000 forinttól 2.000.000 forintig terjedhet.

A teljes támogatási keretösszeg 250.000.000 Ft.

Az „Ifjúsági közösségek tevékenységének támogatása” című pályázati felhívás keretein belül 15-29 éves korú ifjúsági korosztály közösségteremtő programjainak, közösségépítést elősegítő tevékenységének támogatása lehet pályázatot benyújtani.

Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 500.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedhet.

A teljes támogatási keretösszeg 200.000.000 Ft

Pályázat benyújtásának végső időpontja: 2017. december 18.

Elszámolási határidő: a támogatottnak a program/projekt megvalósítását követő 30 napon belül, de legkésőbb 2019. január 30-ig szükséges a szakmai és pénzügyi beszámolót benyújtania a NIR segítségével.

Változások 2017 gyakorlatához képest

A 2018-as pályázatokban a BGA Zrt. elfogadja a 2017. évi működési igazolást azon pályázóktól, akik idén a NIR-ben pályáztak, ezt újra feltölthetik a pályázathoz, nem szükséges 30 napnál nem régebbit beszerezni.

A költségterv 2018-ban egyszerűsödik (összevonták az utazási költségekre szolgáló sorokat, az étkezési költségekre szolgáló két sort, valamint az eszközbeszerzési sorokat), az első pályázati tárgy esetében (kulturális programok) pedig limitálták az eszközbeszerzés tervezését 15%-ban.

Erdélyi Rudolf összegezte a 2017. évi pályázatok eredményeit, s elmondta: a felvidéki iroda feladata, hogy segítse a helyi pályázókat.

A komáromi székhelyű irodában pályázati tanácsadás is folyik, így bárki személyesen tájékozódhat, hogy minél több sikeres pályázat szülessen, annak érdekében, hogy megvalósuljanak a nemzetpolitikai célok -mondta Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szlovákiai ügyvezető igazgatója.

Érdemes a munkatársak segítségét igénybe venni, hiszen a leggyakoribb hibák között van, hogy rossz kategóriában adják le a pályázatokat- tette hozzá Czibula Ádám.