INTERJÚ
#Szabó Dénes
#Kórus vezető
#japán kormány
#kitüntetés
Szabó Dénest kitünteti a japán kormány
Szabó Dénest, a Cantemus Kórus vezetőjét és karnagyát a „The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Rays”, azaz a Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendjével tünteti ki a japán kormány. Ilyen elismerést korábban magyar zenész-karvezető még soha nem kapott meg. Interjú a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógussal, kórusvezetővel.

– Hogy érintette a kitüntetés odaítélése?

– Nagyon meglepődtem, váratlan volt, őszintén szólva, fogalmam sem volt róla korábban, hogy van ilyen kitüntetés és még most sem tudok róla túl sokat, bár azt már igen, hogy eddig magyar zenész-karvezető még nem kapta meg ezt az elismerést. Bár utólag visszagondolva gyanút foghattam volna. Mostanában ugyanis még a korábbiakhoz képest is feltűnő volt az érdeklődés a Cantemus munkája iránt a Japán Nagykövetség részéről. Mint kiderült aztán, meglehetősen alapos kutatómunkát végeztek a Cantemus múltjával kapcsolatban, gyakorlatilag igyekeztek japán kapcsolatainkat a legteljesebb mértékben feltérképezni. Nagyon fontos megemlítenem, hogy e kitüntetés kiérdemlésében kétségtelenül nagyon fontos szerepe volt a Cantemus Kórus énekkarainak japán útjait és koncertjeit szervező testvérpárnak, Sumio és Fukiko Gotodának, akik közül sajnos már csak Fukiko Gotoda van életben. A történet nagyjából ismert a nagyközönség előtt is. Sumio Gotoda, a japán NHK televízió zenei osztályának vezetője még a ’80-as években hallotta énekelni a Cantemus Gyermekkart a varsói ISME konferencián és már akkor elhatározta, hogy a kórust ki fogja utaztatni Japánba és koncerteket szervez az együttesnek. Ez meg is történt, először 1992-ben, majd azután gyakorlatilag évente utazhatott egy-egy Cantemus együttes a felkelő nap országába. A kapcsolat Sumio Gotoda halálával sem szakadt meg, hiszen úgy, ahogy korábban is, testvére, Fukiko segített a kórusaink koncertjeinek szervezésében.

– Mi az a titok, amit annyira tud a Cantemus, hogy minden fellépés alkalmával elvarázsolják a közönséget?
– Ha van titok, akkor az csupán annyi, hogy komolyan kell venni a Kodály-módszert! Nincs helye eltévelyedésnek, következetes szakmai és erkölcsi kitartás kell, mert Kodály nem csupán zenepedagógiát, hanem olyan programot hirdetett, mely a nemzet kulturális felemelkedésében látja a jövő zálogát. Ha nagyon konkrét dolgokat keresünk, akkor elsősorban a rendkívül pontos intonáció és a hangzás kiegyenlítettsége az, amely kórusainkat a legjobbak közé emeli.


– Idén hány kilométert tettek meg, hol léptek fel és milyen sikereket értek el?

– Ahogy a kitüntetéseket, a kilométereket se nagyon számolom. De idén a Cantemus kórusai jártak Koreában, Temesváron, Oroszországban, Szlovákiában, Csehországban, Macedóniában, Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban kétszer is. Sikereink is voltak. Olaszországban, Firenzében nyertünk egy nemzetközi kórusversenyt, majd Lengyelországban szintén egy nemzetközi versenyről két első díjat és több különdíjat is elhoztunk, no és a Nagydíjat is nekünk ítélték.


– Milyen feladat vár még 2017-ben a Cantemus kórusokra?

– Sok-sok koncert, most már főleg itthon, és lassan beindul a Cantemus Karácsony koncertsorozat is. Szerte a megyében és az ország több városában adunk hangversenyeket. Nagy öröm számunkra és megtiszteltetés, hogy ebben az évben a Nyíregyházi Cantemus Kórus az évad kiemelt együttese a budapesti Művészetek Palotájának. Ott például november 26-án lesz Cantemus Karácsony, amire már lassan minden jegy elfogyott és így van ez a szokásos december 21-22-ei nyíregyházi Cantemus Karácsony koncertekkel is. Itt eredetileg három hangversenyt tartottunk volna, de mivel gyakorlatilag pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket, úgy döntöttünk, hogy december 20-án 18 órától is tartunk egy hangversenyt.


-Friss Média-

forrás:www.nyiregyhaza.hu