PUZZLE
Bulvár hírek
#Svájc
#szexfüggő
#szexklinika
#szexelvonás
#szenvedélybeteg
Svájcban gyógyítják a szexfüggőket
A szexklinika olyan, mint a Való Világ - erről számolt be Genfben a Belmont klinikán egy páciens, aki korábban válogatás nélkül szexelt. Most 37 éves és ráment az egész családi élete a szexfüggésre. Svájcban kíván gyógyulni a Belmont klinikán, mely szinte unikum Európában.

Harvey Weinstein, a hollywoodi producer, akinek a botránya elindította a világméretű kampányt a szexuális zaklatás ellen, jelenleg egy szexklinika lakója Arizonában. Nemrég ismerős arc tűnt fel a szex-elvonókúrán: Kevin Spacey. A világhírű színész is súlyos vádakkal szembesült. Fiatalkorú fiúk és lányok vádolják nemi erőszakkal.

A párizsi Le Figaro női melléklete megpróbált egy európai klinikát találni, ahol leszoktatnak a szexfüggésről. Egyet talált: Svájcban a Belmont klinikát. Itt nemcsak szexfüggőket kezelnek, hanem más szenvedélybetegeket is. Drog- vagy játékfüggők éppúgy vannak itt, mint alkoholisták vagy kényszeres evők.

"Ezek ugyanis ugyanazok a problémák. A szenvedélybeteg nem azért csinál valamit, mert élvezi, hanem mert menekül valami elől! A negatív tapasztalat elől menekülő emberek vetik bele magukat olyan szenvedélyesen valamibe, amitől azután teljesen függővé válnak. Elhanyagolják a családot, a munkát és mindenfajta kapcsolatot a világgal. Számukra a szex nem örömöt jelent, hanem képtelenséget a normális kapcsolat megteremtésére" - magyarázza a Belmont klinika vezető pszichiátere. Egy fiatalember például képtelen volt a lányokhoz közeledni. Ezért luxusprostituáltak szolgáltatásait vásárolta meg - méregdrágán. Végül már a családját is meglopta, csak hogy kielégítse szenvedélyét. "Most meg kell őt tanítanunk arra, hogy a nőkkel alakítson ki egyenrangú kapcsolatot. Fogadja el azt, hogy esetleg visszautasítják" - meséli egy másik pszichiáter a Belmont klinikán Genfben.

Ki lesz szexfüggő ? Minden korcsoport és minden társadalmi réteg érintett. Nőkből kevesebb van, de ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a szebbik nemnek nehezebb bevallania ezt. Meddig tart a kezelés ? Ez nagyon egyéni, de általában sokáig tart. Egyáltalán nem kizárt a visszaesés sem. "Olyan a szexfüggés mint a kábítószer. Könnyű rászokni, de nagyon nehéz leszokni róla!" - hangsúlyozza a Belmont klinika pszichiátere. A svájci klinika egyébként nyitott: bárki bármikor elmehet! Sokan a klinikán kivül töltik az éjszakát, de napközben bejárnak a közös foglalkozásokra. Melyeket egyikük a Való Világhoz hasonlított.

Mennyibe kerül mindez? Ez titok, mondván, hogy személyre szóló szerződéseket kötnek a páciensekkel. Akik minden bizonnyal sok ezer svájci frankot költenek arra, hogy megszabaduljanak a szenvedélybetegségüktől, melyek közül a szexfüggés csak az egyik - hangsúlyozzák Európa talán legnevezetesebb szexklinikáján Svájcban.