AKTUÁLIS
#Leleszi Tibor
#Dr. Seszták Miklós
#kóser zöldség
#Szabó György
#Agro Rehab Kft.
#Teichmann telep
#munkahely Kisvárdán
#brokkoli
#karfiol
Seszták Miklós is megcsodálta a világ legnagyobb kóser termesztőjét!
Nincs a világon még egy olyan szertartásos, szigorú előírásokhoz kötött konyha, mint a zsidóké, de tisztább, finomabb is kevés van. És nincs a világon még egy olyan kóser zöldségtermesztő üzem, mint amilyen Kisvárdán!

Az ételek elkészítését, tálalását és fogyasztását illetően az ortodox zsidók ma is Mózes ötödik könyvéhez tartják magukat. A kóser szabályok szerint a zöldség sem lehet férges, a gyümölcs pedig túl érett. A kisvárdai Teichmann telepen szigorúan ellenőrzött körülmények között termesztik majd a fóliasátrakban kóser módon a brokkolit és a karfiolt.

Szabó György, a termesztést végző Agro Rehab Nonprofit Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a rovarmentességet vallási ellenőrök felügyelik a kisvárdai telepen, ahonnan a kóser zöldségek majd az USA-ba, illetve Izraelbe kerülnek a fényeslitkei logisztikai központból.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is a napokban járt a helyszínen, ahol maga is meggyőződhetett a Kisvárdán folyó munkákról. „A kóser zöldség- és gyümölcstermesztés új mezőgazdasági ágazat Magyarországon, hamarosan pedig itt, ezen fóliasátrakban, itt, ezen a kisvárdai telepen működik a világ legnagyobb kóser zöldségtermesztő központja, ami igen jelentős dolog nem csak a helyiek, hanem az egész ország mezőgazdasági szegmensében.” - mondta a térség kormánypárti országgyűlési képviselője hozzátéve: „Külön öröm számomra, hogy Dr. Béres József kutató egykori kutatási telephelyén újra innovatív munka folyhat.”

A speciális technológiát igénylő kóser brokkoli és karfiol termesztése 219 márciusára 26 hektárnyi fóliasátorban folyik majd Kisvárdán. S persze mindezt nem gépekkel, nem mechanikus, hanem kézi erővel, vagyis munkát adva több száz embernek.

„Köszönjük a kormány támogatását, köszönjük az Agro Rehab ötletét és azt, hogy a megvalósításhoz ezt a kisvárdai helyszínt választották, aminek köszönhetően közel kétszáz embernek adhatunk majd munkát, ami különösen nagy jelentőséggel bír a mi térségünkben. ” - nyilatkozta Leleszi Tibor kisvárdai polgármester.

A kisvárdai és a fényeslitkei beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

További fotók a galériában.

- Friss Média -