KULTÚRA
Programok
#ruszin
#kiállítás
#kisvárdai programok
#kisvárdai kiállítás
Október végéig láthatja a Ruszin Szivárványt
A Kárpát-medencében a magyar és a ruszin nép tizenegy évszázada megszakítás nélkül él együtt. A ruszin nép mindig érezte, s ha kellett, tettekkel is bizonyította, hogy a magyar hazához tartozik és tud, és akar is áldozatot hozni.

A Kisvárdai Ruszin Nemzeti Önkormányzat már évek óta ápolja a ruszin kulturális, történelmi, néprajzi és hitéleti hagyományokat, amelyeket generációk óta őriznek és adnak tovább. A Kisvárdán élő ruszin közösség tagjai példaértékű munkát végeznek a ruszinság megmaradása, jövője érdekében. Ehhez kapcsolódott a szeptember 27-én megnyitott, Ruszin Szivárvány című kiállítás is.

A Várday István Városi Könyvtárban október 27-ig látható tárlatot a néhai Bokotey Sándor és Dóka Gyula, Dankó Albert és Cap Károly olajfestményei, Deák Viktória és lánya, Smirina Diana akvarelljei, Gála Margit, valamint Popovics Hanna gobelinjei alkotják. Az alkotásokat változatos témák (tájkép, csendélet, portré stb.), mesteri kidolgozás és tudás jellemzi.

A kiállítás megnyitóján Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, valamint Szivák Gábor, a könyvtár igazgatója köszöntették a résztvevőket és kiemelték a kulturális hagyományok ápolásának fontosságát. A tárlatot Petranics Marianna, Kisvárdai RNÖ elnöke nyitotta meg és beszámolt a kiállító művészek életéről, munkásságáról. A megnyitón a sokszínű alkotások mellett Baksa Hajnalka (hegedű), Maczurka Edit (zongora) a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola tanárai játékában, valamint Németh Zsófia népdalok éneklésében is részesülhettek a jelen lévők.

- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor