AKTUÁLIS
#kisvárdai pályázatok
#Vári Emil Általános Iskola
#konyhafejlesztés
#korszerű
#iskolai étkezés
Nézze meg, miben újult meg a Vári konyhája Kisvárdán!
Régi álma vált valóra a kisvárdai városvezetésnek, a Vári Emil Általános Iskolába járó gyerekeknek, pedagógusoknak és szülőknek: egy sikeres pályázatnak köszönhetően megvalósult az iskola konyhájának teljes belső építészeti, gépészeti és konyhatechnológiai felújítása.

Az ünnepélyes átadás az iskolavezetés, a városi intézményvezetők, önkormányzati képviselők és dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jelenlétében, próbafőzés keretében zajlott december 8-án.

Kisvárda Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, 193 millió 94 ezer 336 Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ebből az összegből új, csúszásmentes padlóburkolat, fali csempék és belső nyílászárók beépítése mellett sor került az öltözőszekrények, a beépített szekrények, a konyhai berendezések, a gépészeti- és szaniter eszközök cseréje, valamint a gépészeti berendezések és az elektromos hálózat felújítására, a teljes légtechnikai rendszer korszerűsítésére.

A konyhatechnológiai fejlesztés keretében vásároltak korszerű főzőüstöket, főzőzsámolyokat, sütőket, sütőpárolókat, mosogatógépeket, hűtőket, valamint korszerű konyhatechnológiai kisgépeket, saválló polcokat, asztalokat és mosogatókat is. A villamos energia fogyasztásának csökkentése céljából most már korszerű, energiatakarékos lámpatestek világítanak, illetve a konyhai épület tetején egy 20 kW teljesítményű napelemes rendszer került kiépítésre.

Mindezek mellett fontos kiemelni, hogy a fejlesztéssel biztosítottá vált a speciális étkezést (liszt érzékeny, cukorbeteg stb.) igénylők ellátása is.

„Nagyon fontos, hogy a gyerekek korszerű, jól felszerelt konyhában készült, egészséges ételeket ehessenek. Az élelmiszerek minősége, a táplálék összetétele, az ételek elkészítésének módja, a táplálkozás rendszeressége, mind olyan tényezők, amelyek az életminőségben meghatározó szerepet játszanak. A gyerekek szellemi és fizikai felkészültsége szempontjából pedig különösen fontos az egészséges táplálkozás. A nyertes pályázatnak köszönhetően a Vári Emil Általános Iskolában minden adott ehhez.” - mondta az ünnepélyes projektzárón Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Térségünk kormánypárti országgyűlési képviselője és a megjelent vendégek a konyha-bejárás után, a kulináris élvezetek előtt kulturális csemegében is részesültek az intézmény diákjainak közreműködésével. Népdalokat énekelt Komár Anna Eszter, fuvolán játszott Kovács Zsófia Sára, marimbán pedig Vajas Benjámin.

A próbafőzés menüjében sült csirkecomb került az asztalra párolt rizzsel, desszertként pedig kakaós csiga volt terítéken.

- Friss Média/DéGé -

fotók: Szabó Sándor